Червен бряг се включи в кампанията за борба с диабета

Снимка – община Червен бряг.

По повод Световния ден за борба с диабета, за поредна година Лайънс клуб Плевен, съвместно с Медицински университет Плевен и съдействието на Община – Червен бряг организираха измервания на нивото на кръвната захар в града.

През мобилната лаборатория на 14 ноември, са преминали над 50 червенобрежани, на които са били направени безплатни измервания на кръвната захар.

Двамата доброволци – Марио Петков и Сибел Али – студенти от Медицинския университет в Плевен са споделили, че профилактиката на това заболяване е изключително важна. Ако захарният диабет бъде открит навреме и правилно контролиран, може да намалее вероятността за допълнителни усложнения и тежки дегенеративни заболявания. Това може да се случи посредством правилно хранене, умерена редовна физическа  активност и избор на подходяща терапия.

Световната здравна организация прогнозира, че към 2030 г. над 500 милиона души ще бъдат засегнати от диабет. В България, според статистиката, от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет и следователно не се лекуват.

Снимка – община Червен бряг.

Споделете:

Прочетете също

3 декември – Международен ден на хората с увреждания

Снимка – интернет. Международният ден на хората с увреждания е обявен от Генералната асамблея на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *