Червен бряг отбеляза своя празник с Фестивал на плодородието и местната идентичност 

д-р Цветан Костадинов, кмет на община Червен бряг, открива Фестивал на плодородието и местната идентичност. Снимка – Плевен прес.

На 26-ти юни, неделя, град Червен бряг отбеляза Празника на града с Фестивал на плодородието, спортни турнири, изложба показваща миналото на града чрез снимки, както и концерти.

В неделя преди обяд беше открито третото издание на Фестивала на плодородието и местната идентичност. Негов организатор през годините е МИГ /Местна инициативна група/ „Карлуковски карст – Червен бряг – Искър”. Участници са местни занаятчии и производители на храни храни и хранителни продукти.

Фестивалът бе открит от кмета на община Червен бряг д-р Цветан Костадинов. В обръщението си към присъстващите той каза: „Хубава идея е да отбелязваме 26-ти юни по много по-интересен начин – да представяме културата, традициите, всички общности в общината. МИГ са поканили представители от всички читалища от всички населени места, за да видими и опознаем нашите традиции. Имаме идея да включим в бъдеще и земеделски производители, зеленчукопроизводители и на 26-ти юни да покажем, че в нашата община има живот, разнообразие и всички заедно можем да постигнем повече”.

С царски указ от 26-ти юни 1929-та година селото Червен бряг е обявено за град. Това е причината този ден да бъде избран за Празник на града, а в първата седмица на м. септември да се провежда традиционният панаир на Червен бряг.

Диана Димитрова. Снимка – Плевен прес.

Изпълнителният директор на МИГ „Карлуковски карст Червен бряг – Искър” Диана Димитрова по повод Фестивала следното: „Всяка една МИГ има за цел да комутира територията, на която функционира. Преценихме, че тези публични събития като информационни срещи, обучения, работни срещи във всички населени места не са достатъчни, за да станем разпознаваеми сред местната общност. Затова решихме да направим този Фестивал на плодородието и местната идентичност. По този начин да покажем кои сме ние, промотираме нашите обичаи, територия, култура, традиции, като включим всички наши местни читалища, самодейци и индивидуални изпълнители в тази програма. Така показваме на нашите гости и жителите на двете общини, че не сме забравили традициите и продължаваме да ги поддържаме.”.

През трите години на изданието се включват все повече участници, сподели Димитрова. Интересът расте, включително и от други населени места, които са извън територията на МИГ-а. Първата година участниците са били 400, тази година са по-малко – 300, вероятно заради лошото време, но сме оптимисти, каза Димитрова и в следващото издание се очакват много повече участници.

В 18.30 ч. същия ден официално бе открита изложба под мотото „Поздравъ от Червен- Брегъ”, чийто автор и вдъхновител е учителят по история Мирослав Михайлов. Същият е автор и на „История на Червен бряг”,  уникално издание като исторически материал с документи, факти и снимки, и чудесна полиграфия.

Изложбата „Поздравъ от Червен – Брегъ” проследява във фотоснимки пътя, който градът е извървял от първото селище през 1430 година, когато за първи път се споменава в турските регистри, през 1899 година, когато е построена първата къща близо до ж.п. гарата София – Варна, та чак до 9-ти септември 1944 година.

Празничният ден завърши с концерт в салона на читалище „Никола Вапцаров” – Червен бряг.

Вдясно – Мирослав Михайлов.

Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

Работни срещи между РИК – Плевен и общинските администрации

Областна администрация Плевен. Снимка – Плевен прес. В изпълнение на задълженията си за организационно – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.