ЦИК ще решава кой да оглави РИК – Плевен

БИТКА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛСКОТО МЯСТО МЕЖДУ ГЕРБ И ПП

11
Консултации за избор на РИК – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Днес, 5-ти февруари в 11:00 часа представители на парламентарно представените партии в 48-то НС, се събраха в Заседателната зала на Областна администрация – Плевен, за да изберат ръководство и състав на РИК – Плевен. Областният управител на Плевен – Иван Петков, откри заседанието и припомни, че съгласно решенията на ЦИК, мандатите за 15 МИР – Плевен са 8. Съобщи разпределението на партиините квоти в РИК, което е както следва: ГЕРБ-СДС – 4 бр., ПП – 3 бр., БСП – 1 бр., ДПС -2 бр., „Възраждане“ ДБ и Български възход“ – по 1 бр. След което даде думата на представителите на партиите да обяват имената на своите кандидати.

  • Валери Лачовски /ГЕРБ-СДС/ предложи: Ярослав Димитров за председател на РИ и членове Евгения Миланова, Красимир Данков и  Анатоли Манолов.
  • Радостин Василев /ПП/ предложи: Николай Яков за председател на РИК и членове Юлия Стефанова и Никола Найденов.
  • Свилен Атанасов /БСП/ предложи: Юлия Петровска за член.
  • Илиян Селимов /ДПС/ предложи:  Айгюл Хасанова – за зам. председател и Яница Янкова за секретар.
  • Данаил Раденцов /“Възраждане“/ предложи: Тодор Славеев за зам. председател.
  • Свилен Трифонов /ДБ/ предложи: Петър Жеков за зам. председател.
  • От „Български възход“ предложиха: Крум Пенчев за член

Така се оформиха предложения за двама председатели на РИК, трима зам. председатели двама секретари. При това положение Областният управител Иван Петков предложи 10-минутна почивка за договаряне между ГЕРБ и ПП по отношение на председателското място. Всички представители на партии не приеха предложението, тъй като го намериха за излишно след като ГЕРБ и ПП заявиха, че няма да отстъпят от позициите си за председателското място. Радостин Василев съобщи, че ако Николай Яков не бъде одобрен за председател на РИК, ще го предложат за секретар.

Според добре информиран източник има колизия и при предлагането на едновременно на 2 ръководни позиции в РИК от страна на някои партии. Правилото е да се прилага само по 1 представител от партия за ръководните места в РИК.

При това обстоятелство, единодушно се взе решение проблемът да се разреши от ЦИК. Бе изготвен протокол от днешното заседание, който се подписа от всички упълномощени представители на партиите. Протоколът още днес ще бъде изпратен в ЦИК.

Така за първи път в област Плевен не се постигна консенсус за цялото ръководство на РИК. До сега нямаше разбирателство само за секретарското място. От днес вече и за цялото ръководство на РИК – Плевен.

До 10-ти февруари ЦИК трябва да вземе решение кой ще оглави РИК – Плевен.

Какво казаха за възникналата ситуация от ГЕРБ, ПП и Областна администрация – очаквайте в следващ материал.

11 1
13
СВИЛЕН
СВИЛЕН ДБ
РАДОСТИН
ВАЛЕРИ

Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

ROBERTO

RIP Роберто Кавали

Снимка – Офнюз. На 83-годишна възраст в родната Флоренция е починал Роберто Кавали. Кралят в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *