ЦИК ще решава кой да бъде председател на РИК – Плевен за изборите на 9-ти юни

KON 1

Както вече информирахме, на 14-ти април в 11:00 ч. започнаха консултациите в Областна администрация, за състава на РИК /Районна избирателна комисия/ за 15-ти МИР – Плевен. Консултациите се ръководеха от Виолета Иеремиева – областен управител на Плевен.

Присъстваха: Емил Инджиян /ГЕРБ-СДС/, Асен Върбанов /Да България/, Ивелин Георгиев /Продължаваме промяната/, Петя Николова /Продължаваме промяната/, Айгюл Хасанова /ДПС/, Илиан Селимски /ДПС/, Генади Тодоров /БСП/, Поля Първанова /БСП/, Данаил Раденцов /Възраждане/, Захари Дончев /Възраждане/, Ивелин Първанов /депутат от „Възраждане” за Плевен/, Федя Анов /ИТН/.

При откриването на консултациите Виолета Иеремиева поясни: „По решение на ЦИК съставът на РИК Плевен трябва да бъде от 13 членове. Общият брой на членовете на РИК , включително председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник председатели и секретар, се определя според броя на мандатите на народни представители за съответния изборен район, както следва: за изборни райони до 9 мандата включително, какъвто е нашият, членовете са 13.

  • за коалиция ГЕРБ-СДС – 4-ма членове,
  • за коалиция ПП/ДБ – 3-ма членове,
  • за ДПС – 2-ма членове,
  • за коалиция „БСП за България” – 1 член,
  • за ИТН – 1 член,
  • за партия „Възраждане” – 2-ма членове.

Напомням, че председателят, заместник председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция. Сигурна съм, че сте запознати с решението на ЦИК, както и с останалите изисквания и ограничения за членове на РИК и вярвам, че сте съобразили предложенията си с условията. Надявам се да се постигне съгласие от всички представители на консултациите, като при липса на такова, ще се наложи да препратим протокола и предложенията ви към ЦИК за служебно назначение на РИК”.

KON 22

След тези встъпителни думи започнаха предложенията на партиите. ГЕРБ предложи за председател на РИК Ярослав Димитров. Като аргумент посочиха дългогодишният му опит като такъв в провеждането на редица избори и юридическото му образование. От „Възраждане” попитаха за броя избори, на които Димитров е бил председател на РИК и имало ли е припаднали хора в нощта на предаване на протоколите, когато председател е бил Димитров. След което предложиха своя кандидатура за председател на РИК – Светлана Дарекова. Тя е начален учител с педагогическо образование.

Беше припомнено от представители на другите партии, че има препоръчително становище на ЦИК, председателят на РИК да бъде с юридическо образование. „Препоръчително, но не е задължително”, отговориха от “Възраждане” и настояха за своята кандидатура. Те поискаха и 10-минутна почивка, след което се върнаха на консултациите след 15 минути.

След почивката предложенията се оформиха по следния начин: От БСП предложиха за заместник председател Моника Чочева. От ДПС предложиха за заместник председател или секретар Айгюл Хасанова и Талиат Калчев за член на комисията. От ПП/ДБ предложиха Николай Яков за секретар, и за членове Петър Жеков и Васил Габровски.

От ГЕРБ предложиха освен Ярослав Димитров за председател на РИК и трима членове – Евгения Миланова, Красимир Данков и Марио Любенов.

От „Възраждане” освен председател на РИК в лицето на Светлана Дарекова, предложиха за член Наташа Колева.

От ИТН предложиха за член Йорданка Димитрова-Божева.

До споразумение за председател на РИК-Плевен не се стигна, тъй като от „Възраждане” настояват на своята кандидатура Светлана Дарекова, да оглави РИК Плевен.   

“При това положение ЦИК ще реши кой да оглави РИК Плевен като председател”, обяви Областният управител. Виолета Иеремиева благодари на всички участници и ги прикани да дойдат в Областна администрация в 13:00 ч.,, за да подпишат протокола от проведените консултации. Същият ще бъде изпратен в ЦИК, откъдето се очаква решение за председател на плевенската РИК.

PRO 2 2

PRO 2 1 1

Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

545359eca6591ac5f37fce801a876dfb 1

Кметът на Червен бряг: 24 май обединява всички нас около езика и писмеността ни като народ

Уважаеми жители на община Червен бряг, Уважаеми педагози, ученици и дейци на културата, Честит 24 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *