ЦИК разреши видеозаснемане и видеоизлъчване при отчитане на резултатите от вота

Снимка – интернет

Вчера, 9-ти юли, ЦИК реши да има видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време в изборното помещение на секциите, при отчитане на резултатите от вота. Това се отнася както за секциите с машини, така и за тези, в които ще се гласува с хартиени бюлетини.

То ще се осъществява след края на изборния ден, при обявяване на гласуването за приключило. Не се допуска обаче заснемане на избирателни списъци.

Може да се заснема както процесът на броене на бюлетините, така и съставянето и попълването на секционния протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция.

Видеозаснемането и видеоизлъчването се извършва при спазване изискванията за защита на личните данни при преброяване на гласовете. Но се осигурява пряка видимост при приемането и проверката на протоколите на СИК, както и прехвърлянето на данните от записващото техническо устройство в РИК.

В изборното помещение може да присъстват кандидати, застъпници и представители на партии, коалиции и инициативни комитети, наблюдатели, по един регистриран анкетьор от регистрирана социологическа агенция и представители на средствата за масово осведомяване.

Прочетете също

2000 уязвими жители на Община – Червен бряг ще получат хранителни продукти от първа необходимост

2000 уязвими жители на Община – Червен бряг ще получат хранителни продукти от първа необходимост

Снимка – Пресцентър Община Червен бряг. На 20 септември 2021 г., едновременно във всички области …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *