Начало | Новини | Цената на страха

Цената на страха

Обикновените хора живеят на кредит, на изчерпани резерви, на “тефтер в бакалията”, на пощенски запис от роднини, на подхвърлена поръчка, на притихнали очаквания, на отложени планове; живеят на ръба, вцепенени от страх пред еднопосочния полет отвъд. В малкия град те знаят коя е масата на попа, даскала и доктора, знаят каква е мизата на кадровика и знаят “какво направи той миналото лято”. Обикновените хора броят всеки месец катинарите на затварящите се работилници и се боят. Вдишват уплах и издишват подчинение. (Така е в Добринище. Така е в Гоце Делчев, така е във Видин, така е в Малко Търново.) Всички те плащат цената на унижението, която калкулират с получени или отнети надници. Оглеждат се: идват избори, ослушват се и наивно вярват, че примката, която е увиснала над главите им, е спасително въже.

Страх !
Такава е България след “варварите” на Борисов и Цветанов (по Евгений Дайнов): територия, населена с протестиращи против сметките, които “бяха възприемани като хора, вярно, нещастни – но неориентирани, неуки, неполитични, неразумни…” (по Деян Кюранов). Къде обаче в целия този паноптикум се ситуират учените, политически грамотните и разумните? Защо не обясниха на неориентираните, неуките и неразумните, че преди протеста срещу цената на тока трябваше да протестират срещу “бирата на Мишо”, срещу “Плод и зеленчука” на Цветанов и срещу уволнението на Мирослава?

………………………………………………………………………………………………

Страх…
Обикновените хора се страхуват за хляба. Спазвайки всички пропорции, трябва да признаем, че за същото се страхуват и “необикновените” – онези просветени умове, които познават генезиса на варварщината, и бяха на “ти” с главатарите; които наблюдаваха с погнуса, но безмълвно поръчковото позициониране на янеподобния слугинаж; които са в състояние да демистифицират пропагандата, защото са разположени на подходящо място в социалната пирамида и умеят да демаскират политическия кич и политическата пошлост.
Техният страх има друга структура – той е раболепен, вежлив, услужлив.
Той не е точно страх за хляба, а е страх за хайвера.

…………………………………………………………………………………………………
Социално грамотните, граждански активните “будители” се разпиляха по разклоненията на платени проекти, пазарни ниши, пиарски акции и персонални пристрастия. Тяхната политическа полигамия и прозаична суета ги направи придатък на една процедурна протоколност по високите етажи на властта. Осигури им медийно присъствие и журналистически уют. Създаде се опасна мимикрия на интелектуално напрежение между “граждански неспокойните” (по Владислав Тодоров), кариерно отдадените и върхушката на властта. И върху този разчупен релеф на платени обвързаности се случи поредното предателство на “елита” (журналистическия включително): най-подготвените негови представители не се опълчиха срещу арогантната алчност и безпросветното нахалство на новите властващи, не го назоваха, не го посочиха, не го преведоха, не се разграничиха.

Освен че са много малко онези, които говорят, малко са и местата, където могат да говорят. Колко медии например анализираха уволнението на Мирослава Тодорова така, че на всички да им стане ясно, че този случай беше и продължава да бъде ясна индикация за критичния праг на тоталитарни похвати, достигнат от правителството на ГЕРБ? Че това е връх на политическото лицемерие, превърнато в стил на кабинета “Борисов”? Колко журналисти коментираха данните на фондация “Медийна демокрация”, които потвърдиха, че миналата година Меглена Кунева – първият български еврокомисар, чиято професионална траектория създаде принадена стойност на България – е била обект на най-голяма атака от страна на купените жълти медии и че платената социология и платените подизпълнители на същия тандем продължават да търкалят валяк с компромати срещу нея.

Впрочем тези два факта са забележителни не толкова заради Борисов и Цветанов, а заради предпазливата дистанцираност на “интелектуалците” от темата; същите, които – за да не пропуснат следващия салонен валс, за да не изгубят симпатичната привилегия да са близо до местата, където се вземат решенията, извръщат поглед, изчисляват риска, подминават, премълчават. В това се състои подривната дейност на тяхната привидна дистанцираност. В това се изразява изгубената солидарност. (Имало ли я е някога?)

…………………………………………………………………………………………………

Свободата е самотен избор. Бидейки част от критично малката група “просветени умове”, които прекрасно осъзнават подлостите в българската публичност, родните интелектуалци единствени са в състояние да преведат обикновените хора през лабиринта на “варварите” и да им обяснят, че гласът е сила, а демокрацията е процес. Че никой не бива да ги превръща в болтове и крепежни елементи на чужда конструкция. Че всекидневието не е чернова на постоянно отлагащото се събуждане. Да го кажат ясно, почтено, национално отговорно. Без да изчисляват собствените си ползи в следващата политическа разстановка.
Работата на интелекта е да назовава ставащото. За да не остават сами “на фронта” вече години наред малцината, които създават “устойчиви работещи структури”, в страна като България. Важно е: особено днес, когато стоим надвесени над урвата, зашеметени от уж отникъде връхлетял ураган на безсрамието, на арогантната простащината и на наглостта.

                                                                 Еми Барух, в-к „Сега“, 2015 г.

Прочетете също

Рожден ден празнува бившият плевенски кмет Андрей Романов

Андрей Романов. Снимка – лична фейсбук страница. На днешния 30-ти ноември своя 94 – ти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *