Цветолюба от Валенсия: Магистралите в България са като третокласните пътища в Испания, а българските управници не се интересуват от нас

Цветолюба от Валенсия: Магистралите в България са като третокласните пътища в Испания, а българските управници не се интересуват от нас
Цветолюба от Валенсия: Магистралите в България са като третокласните пътища в Испания, а българските управници не се интересуват от нас

„Плевен прес” продължава с публикациите си на мнения от наши сънародници в чужбина за предстоящите избори, управлението на България и грижата на политиците за българите в чужбина. Публикувахме споделеното от Patty K.Biski от Милано – Италия. Сега ви предлагаме да чуете Цветолюба от Валенсия – Испания. Тя е от тетевенското село Черни Вит и живее от 20 години в Испания заедно с цялото си семейство. Имат малък семеен бизнес и се справят добре, но въпреки това се прибират в България в опит да уредят живота си тук. Не се получава и отново се връщат в Испания.

С Цветолюба разговаря репортерката Ива Мусова:

Търсил ли те е някой да гласуваш, знаеш ли къде и как можеш да го направиш, идвали ли са български политици при вас?

Не, никога никой не ме е търси. Нито мен, нито близките ми, нито българите, които познавам. Около Валенсия живеят много българи. Опитваме се да разберем от Интернет  коя партия какво предлага . Нямам никакво доверие на българските телевизии. Въпреки, че ги гледам всичките, до които имам достъп.

А се оказва, че в Интернет пък, разни хора си правят профили и представят несъществуващи партии. Мои близки гледат някакъв Венци, който представлява Народна партия. Дали има такава, аз не знам.

На предишните избори за пръв път отидох да гласувам. Имаше една секция във Валенсия, хората които чакаха бяха много а аз не разполагам с време за чакане. Отказах се и си обещах, че повече няма да повторя. За какво да гласувам! За управление, което се хвали с магистрали, а те изглеждат като третокласните пътища между селата в Испания. За кого да гласувам – за управление, което ще изгони поредната порция млади българи по чуждите държави. Тези, които излизаха до сега от България, се оправяха с живота на Запад, защото бяха с добро образование, дори и когато са завършили само гимназия или техникум. Но сега съм потресена от неграмотността на младежите, които идват – вече се изравнихме с местните. Сега идващите ще стават наистина само за черна работа.

За тези ли да гласувам, дето съсипаха всичко в България?!

А как стои въпроса с Ковид – 19 при вас ? Има ли болни около теб, канят ли те да се ваксинираш, има ли помощ от държавата за малкия бизнес?

Тук е военно положение. Полицаи с автомати, всички хора  с маски. Никой не е умрял от Ковид-19 тук, където живея. Медиците умират защото се задушават в скафандрите си.  Хората умират от всякакви болести, как разбират че е от Ковид-19 като не правят аутопсии, аз не знам.

За ваксините твърдят, че не е задължително, но било желателно. Говори се, че ще бъдем принудени да се ваксинираме, защото  няма да  получиш достъп до банка, институция, администрация щом нямаш ваксина. Тук ваксинираха старците и ми се струва, че ускориха естествения ход на живота им.

Що се отнася до държавната подкрепа за малкия бизнес  – дъщеря ми има фризьорски салон и всичко, което е получила като помощ от началото на пандемията до сега, са 600 евро. Струва ми се, че по отношение пандемията навсякъде е еднакво – колкото може повече психичен тормоз на населението и голи обещания за помощ.

Каква надежда те крепи?

Знаеш ли за какво мечтая? Да се прибера в Черни Вит, да си направя малка градинка пред къщата и да сложа няколко козички в сайванта.

И да дишам, да дишам!

Прочетете също

Плевенските ресторантьори: няма да се подчиняваме

Плевенските ресторантьори: няма да се подчиняваме

Представители на ресторантьорския бранш от Плевен се събраха на протест пред ДТ „Иван Радоев“ Плевен. …

Един коментар

  1. Веселин

    Тази като и чета приказките, май е някаква перушана, която не знае на кой свят е. Да си въврви в Испания да сменя памперси, аман от мрънкалници и разбирачи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *