Цветеслава Гълъбова за войната в Украйна и исканията на майките в България

ццц

На 11 ноември медиите съобщиха за инициирането на Национална подписка „Майки срещу войната”. В нея своя подпис са сложили 71 жени, сред тях майки на деца с увреждания от „Системата ни убива”, Цветеслава Гълъбова – директор на Национална псхиатрична болница, журналистката Анна Заркова, председателката на Съюза на журналистите Снежана Тодорова, майки, доказали се с активни позиции в обществото – юристи, предприемачи, лекари, учители, артисти, граждански активисти. За председател на Инициативния комитет на гражданската инициатива е избрана Вера Иванова – председател на „Системата ни убива”.

Исканията на „Майки срещу войната” са:

1.​За Народното събрание:

Народното събрание да не приема последващи решения за оказване на военна и военно-техническа помощ на Украйна

2.​За Министерски съвет:

1.1.​Министерски съвет да оспори пред Конституционния съд решение на Народното събрание от 03.11.2022г. за оказване на военна и военнo-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България, обнародвано в Държавен вестник бр. 89 / 2022г, поради нарушаване на принципа на разделение на властите и изземване от страна на Народното събрание на правомощия на Министерски съвет по чл. 105 ал. 1 и ал. 2 от Конституцията на Република България.

1.2.​Министерски съвет да не изпълнява решение на Народното събрание събрание от 03.11.2022г. за оказване на военна и военнo-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България, обнародвано в Държавен вестник бр. 89 / 2022г. до произнасяне на Конституционния съд за неговото съответствие с Конституцията и да не се превръща в съучастник в нарушението ѝ.

1.3.​Министерски съвет да положи усилия и предприеме всички възможни действия през съответните европейски институции и международни организации за иницииране на мирни преговори, прекратяване на военните действия и мирно уреждане на военния конфликт.

По повод въпросната подписка, на 12-ти ноември в студиото на Евронюз България, Цветеслава Гълъбова каза следното:

„Няма конфликт, който да се е решил без преговори. Не е пътят през оказването на военна помощ за Украйна.  Военната помощ, която до сега е изпратена в Украйна спря ли войната? Ние оказваме необходимата хуманитарна помощ и тя е достатъчна. Според проф. Киров формулировката „военна помощ“ включва и жива сила, а аз лично съм против. А освен всичко друго, проф. Пламен Киров, който е безспорен конституционалист, бивш конституционен съдия, изрично заяви в интервю за БНР преди няколко дни, че това решение е противоконституционно.

Това ли ни е най-големия проблем в момента? Гледахте ли репортажа от болницата в Бухово? Щото образованието ни е на 6, здравеопазването ни е на 26 , кое ни е наред? Убиха български граничар на граничната бразда, която е като един разграден двор. Всеки влиза и излиза когато си пожелае.  

Разходете се по селата и попитате за проблемите на хората, защото там също живеят българи и това не е популизъм. Онзи ден гледам репортаж от едни села, където хората нямат дърва и горят стари обувки и дрехи. Това не е популизъм, това са българи. Българи като нас, като вас. Като онези господа, които получават 10 000 хил.лв. на месец от нашите пари /депутатите, б.а./

Слушах как увеличаването на минималната работна заплата  щяло да напомпи инфлацията. Да не забравяме, че в студията ходим хора, които не живеят с минимална работна заплата. Които имаме зъби в устата си, защото сме ги направили и които можем да си платим преглед при лекаря от 100 лв.

Много малко хора в България живеят добре. Не може това да е първи проблем на народните ни представители /Закона за военна помощ за Украйна, б.а./ Ние не сме ги изпратили там за това. Да не забравяме, че за четвърти път отиваме на избори. На нас ни омръзна. Слагат една и съща стока на политическата сергия, после защо била ниска избирателната активност…

Това че, като не помагаш на жертвата помагаш на агресора, е едно елементарно внушение. Ако не си с мен, си против мен. Това е болшевизъм. От класа. Няма ли алтернативи? Това беалтернативно мислене е много характерно за хора, които нямат аргументи да защитят своята теза. Точно така излиза – ако не си с мен, си против мен. Но светът не е черно-бял. С какво сме помогнали на агресора Путин? С нищо.

Очакваме да се обърне внимание на тази подписка и да видим как ще реагират двете институции към които се обръщаме”.

Споделете:

Прочетете също

Президентът г-н Румен Радев –патрон на семинар , организиран от ВВВУ „ Георги Бенковски“ по повод 60 –тата годишнина от първия полет на човек в Космоса

Румен Радев свиква първото заседание на 50-ото Народно събрание на 19 юни

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията, държавният глава Румен Радев свиква на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *