Начало | Култура | Цветелин Горанов: Читалищната субсидия трябва да се заслужи с дейност

Цветелин Горанов: Читалищната субсидия трябва да се заслужи с дейност

Стефка Григорова и Цветелин Горанов. Снимка на “Плевен прес” от първата среща за разпределяне на читалищната субсидия.

Като председател на ПК по “Oбразование и читалищна дейност” и дългогодишен читалищен деятел, съветникът Цветелин Горанов присъства на вчерашната /19-ти юни/ среща за разпределение на читалищната субсидия. В момент на разгорещени дебати и спорове между отделните читалищни настоятели, Горанов взе думата, за да успокои страстите в залата.

” Хората в сферата на културата сме по-емоционални и чувстителни. Но ви задавам въпроса: Заслужава ли си заради междуличностни отношения, читалищата да бъдат лишени от част от субсидията? Апелът ми е да загърбите подобни конфликти и да вървим в по-конструктивен тон”, заяви той пред присъстващите читалищни настоятели. Част от тях аплодираха думите му.

“Плевен прес” потърси господин Горанов за коментар през една от почивките на читалищната среща. Пред нас той повтори апела си за всеобщ компромис и допълни:

“Исках да вървим в един конструктивен тон и да постигнем разпределение на бюджетната субсидия за читалищата. Бих казал, че сме единствената община в цяла България, където тя все още не е разпределена. Дава се превес на междуличностни отношения, а не на читалищни политики. Субсидията не е даденост, а трябва да се заслужи с дейност. Целта е повече хора да влизат в читалищата. Те са единственият храм на културата в малките населени места”.

По време на дебатите Горанов бе разочарован от липсата на иновативни идеи, които могат да бъдат финансирани. Според него, съвременните читалищни председатели и секретари са поставени в съвсем различни условия от преди. “Те трябва да проявят своите мениджърски качества. Да са по-гъвкави, по-иновативни, да търсят спонсори. Не само да чакат на държавната субсидия и да си вземат заплатите”, заяви Цветелин Горанов пред “Плевен прес” и завърши така:

“От 20 години съм в тази сфера и познавам дейността на четири-пет по-активни читалища. Другите са превърнати в търговски дружества и борбата е да се вземат едни пари. За това ще инициирам с колегите от комисията /б.а. ПК по “Oбразование и читалищна дейност” / и представители на администрацията да обиколим и да се запознаем с дейността на всички читалища. Това безотговорно отношение не може да продължава.”

Прочетете също

Без официален ритуал за Деня на Независимостта

Без традиционния официален ритуал по повод обявяването на Независимостта на България ще се отбележи 112-та …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *