Начало | Икономика | Хронология на едно съсипване. Реквием за “Бета” – Червен бряг

Хронология на едно съсипване. Реквием за “Бета” – Червен бряг

“Бета” до 1989 год. Снимка – интернет.

Как и кой разсипа гордостта на Военно – промишления комплекс – „Бета” Червен бряг ? Страшна и дълга история на грабеж, ненаказаност и престъпления. Ето малка част от нея.

1967 год. – Построени са основните цехове: механичен, корпусен, монтажен, ковашко-пресов, бояджийски, сдатъчен и други цехове и още много помощни производствени сгради. Изградени и оборудвани са модерни лаборатории за изпитание на всички материали използвани за производството на основните изделия. Изграден е полигон за пробегови изпитания на машините – многоцелеви лек верижен бронетранспортьор и самоходна гаубица.

1971 год. – Построени са нови цехове в гр. Койнаре, с. Чомаковци и още 4 села на бившия плевенски окръг. Създаден е Институт за развойна дейност. В него работят 160 инженери, конструкптори, технолози.

1973 год. – предприятието става комбинат.под името „Девети май”. Личният състав на комбината достига 13 000 души. Работи се на три смени. Внедряват се нови технологии като лазерно рязане на метала и роботизиране на производството. В предприятието работи 4 хиляди тонна супер преса за щамповане на големи детайли, доставена от ФРГ.

1981 год. – самоходните гаубици са приети на въоръжение в БНА. Месечно се произвеждат около 200 машини. Изнасят се в страните от Варшавския договор, както и в Иран, Ирак и Либия. И досега сухопътните войски са въоръжени с бронирани машини различни модификации и самоходни гаубици произведени в завода в Червен бряг. Заводът „Девети май” се преименува в „Бета” 

1989 – 2 000 год – съдбата на машиностроителен комбинат „Бета“ не е по-различна от съдбата на повечето големи индустриални предприятия в България. Започва безогледната приватизация. „Бета” е приватизирана от Мирчо Петков /Циганина/ от гр. Койнаре, ръководител на обръч от фирми на ДПС. Същият, който източи 200 млн. лв. от Държавния резерв, но не е осъден за това. Военното представителство на комбината е закрито.

“Бета” 2019 год. Снимка – Плевен прес.

2003 год. – „Бета” ЕАД остава без лиценз за търговия с оръжие след разкрита контрабанда за забранена от ЕС доставка на оръжие за Судан. Цехове, машини и съоръжения са продадени, изнесени или нарязани на скраб. В борда на директорите е Соломон Паси. Разпродадени са уникалните преси „Мюлер”, запасите от черни и цветни метали, гориво и резервни части.

2009 год. – заводът е обявен в несъстоятелност. Част от квалифицираният персонал заминава да работи в Чехия и Словакия. Останалите – попълват армията на безработните в Северозападна България. Огромният кадрови и технически потенциал е разпилян.

2018 год. – фалиралият завод „Бета” се продава на безценица като … поземлени имоти.

“Бета” 2019 год. Снимка – Плевен прес.

Съсипването на „Бета” става със съдействието на всички правителства от 89-та година до сега !

А Бойко Борисов не знаел за всичко това, според думите му от април 2017 год. при посещение в Червен бряг. Повече подробности на : https://www.plevenpress.com/%D0%BD%D0%B5-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%B3-%D0%BD-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2/

Прочетете също

Проф. Христина Вучева почина

Известният български професор и преподавател Христина Вучева е починала. В съобщение на семейството й до медиите …

Един коментар

  1. КОНТРАГЕРИЛЯ

    Болезнена тема за червенобрежани! Бастисан завод за над един милиард $. Унищожени съдби и бъдеще на хиляди хора и семейства. И няма виновни! Къде отиде всичката елитна техника и имущество? Кой брутално окраде завода? Няма отговор! Престъпниците доволно и ехидно потриват ръце и харчат окрадените пари по Париж и потайностите му, световните курорти и заведения с елитни чувствени услуги! Ех, къде се запиля тоягата на възмездието??

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *