Храмът в село Шияково чества своя патронен празник

Снимка – Община Гулянци

Тази година православната църква чества Света Троица на 12 – ти юни. Това е и патронния празник на храма в с. Шияково. По традиция на този ден хората са се събрали за дружна молитва и курбан за здраве и берекет. Службата и водосвета са били отслужили отец Пламен Линков, който е призовал миряните към смирение. Гост на Шияково в празничния ден и бил кметът на общината Лъчезар Яков, който е подари икона на Свети Николай с пожеланието за здраве и единение. На службата са присъствали и кметският наместник на Шияково Илия Атанасов.

Празникът за жителите и гостите на селото е продължил в лятната градина с обща трапеза, организирана от кметството и църковното настоятелство.

Храмът „Света Троица” в с. Шияково е открит през 2014 година. Мястото, на което е изграден е дарено на църквата през 1940 г. от Минко Данаилов. Едва 74 години по-късно волята на дарителя е изпълнена със съдействието на много хора. Храмът е вдигнат основно с дарения и доброволен труд – част от средствата са предоставени от Дирекцията по вероизповедания, Община Гулянци, фирми, организации и частни лица.

Снимка – Община Гулянци
Снимка – Община Гулянци

Споделете:

Прочетете също

Работни срещи между РИК – Плевен и общинските администрации

Областна администрация Плевен. Снимка – Плевен прес. В изпълнение на задълженията си за организационно – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.