Хората се умориха и от мерки, и от агитация за ваксиниране

Снимка – Интернет.

Това каза д-р Илиян Минчев – директор на РЗИ Плевен, за „Плевен прес“ относно актуалната ситуация в момента с допълнителните противоепидемични мерки, влезли в сила от 7-ми септември.

„Щатът на РЗИ – Плевен е 95 човека. В момента сме 91 човека, имаме и хора в отпуска и под карантина и болни. Правим каквото трябва и аз искрено се надявам, тази вълна да не е остра, и да не е продължителна. Има много преболедували хора и много ваксинирани, има и опит сред медицинския персонал и протокол за лечение. Съжалявам, че се пропусна времето за ваксиниране през изтеклите месеци. Имахме дни без нито един болен. Но и това е разбираемо. Хората се умориха и от мерки, и от агитации. За съжаление няма да минем с четвъртата вълна, ще има и други, докато огромната част от населението се окаже в един от двата статуса – преболедувал или ваксиниран.“

Запитан как стоят нещата с ГКПП Никопол, като място на оживен пътникопоток в плевенска област, д-р Минчев каза:

„Екип от 2-ма човека всеки ден, вече повече от 2 години,  дава 12 часово дежурство на ГКПП Никопол.  Пътникопотокът е интензивен. Там минават около 200 човека всеки ден, някои от които идват от държави в червената или оранжевата зона.  Те подлежат на бързи антигенни тестове. Положителни тестове не сме имали, но  предписание за карантина сме направили на всички, които не са били с пълен комплект изискуеми  документи. От септември вече не действа двустранното ни споразумението с Румъния за свободно преминаване в двете посоки и всички подлежат на контрол“,  разясни той.

За ситуацията в област Плевен и началото на новата учебна година, д-р Минчев каза следното за читателите на „Плевен прес“:

„Заболяемостта се покачва навсякъде по света. Затова мерките са за затягане.  Все още сме под 2 хиляди случая на ден, което не е страшно за системата,  но няма отчетлива тенденция за спад.  Има тенденция за плато в национален мащаб, но е много крехка.  Накъде ще тръгне, не можем да прогнозираме. Особено сега, като тръгнат децата на училище. Аз съм отделил по разпореждане и на нашето министерство, и на МОН, тестове. Пет дни преди началото на учебната година, желаещите от педагогическия и непедагогически персонал могат да бъдат изследвани. То ще бъде извършено от медицинските специалисти, които са в училищата.“

Споделете:

Прочетете също

Маслени портрети смениха черно-белите снимки на плевенските кметове в Заседателната зала на Община Плевен

Снимка – пресцентър община Плевен. Портрети, нарисувани с маслени бои от плевенски творци, смениха досегашните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *