ХГ “Илия Бешков” представя ретроспективна изложба по повод 140 години от рождението на Ангел Спасов

Ангел Спасов 1 jpg

Ретроспективна изложба по повод 140 години от рождението на Ангел Спасов – един от основателите на Дружеството на плевенските художници, автор с богато творчество в областта на скулптурата, живописта и рисунката, ще бъде представена в Художествена галерия “Илия Бешков” в Плевен. Откриването на изложбата е в четвъртък, 20 юни, от 18:00 ч. На вниманието на посетители ще бъде предложен и каталог, представящ творчеството на Ангел Спасов.

Ангел Спасов (1884 – 1930) е роден в Плевен. Скулптор без аналог в българската пластика, радетел за творчество и учител на поколения плевенски художници, едно от преоткритите имена в българската художествена история. Учи живопис при проф. Иван Мърквичка и скулптура при проф. Жеко Спиридонов. Първите му творчески стъпки съвпадат с едно изключително тежко време на три последователни войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна. Скулптурните композиции от този период – малки по размер творби с етюдно-импресионистичен характер, са посветени на военните трагедии.

През 20-те години на XX в. Ангел Спасов създава голяма поредица композиции и портрети, между които и триптиха „Разпятие“. След 40-те години, интересът на автора е насочен изцяло в областта на портрета – скулптира образите на съвременници, вае бюстове на исторически личности.

До 1930 г. Ангел Спасов работи и в областта на живописта – портрет, фигурална композиция и пейзаж. Днес цялото художествено наследство и библиотека на Ангел Спасов се съхранява в ХГ „Илия Бешков” – Плевен.

До смъртта си през 1974 година Ангел Спасов живее и твори в родния Плевен. Родната му къща се намира на ул. „Трапезица“ № 18 и през 2023 г., с решение на Общинския съвет, тя бе предоставена за безвъзмездно ползване на младежкото сдружение “ОбзорАрт” за база на Младежки център за неформално образование.

Ангел Спасов 3

Ангел Спасов 2

Изложба на Ангел Спасов

Снимки: Община Плевен

Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *