Хан Аспарух величествено изправи ръст в град Левски

Снимка – пресцентър община Ленски.

Уникалната, двуметрова фигура на основателя на Стара Велика България  изваяна  от  Фани  Асенов  възхищава всеки, имал удоволствието да я види в казанджийницата в Левски . Величествената скулптура на Хан Аспарух е  направена  от ясен и  тежи над 800 кг.

Фани за първи път работи с „ясен”,но това сякаш не е случайно. Ясенът  е почитан от древните народи /от Гърция до Скандинавските народи/ , като „дърво на война”. Открива  интересния факт и това ,че с лекота в него съзира война-  Хан Аспарух. Преди да влезнат в битка войните са искали сила от ясена. Вярвали са ,че копията направени от ясен са най-силни, и който притежава такова копие е непобедим. „ Аз ли  намерих ясена , той ли мен ,но  направих контакт с него…” споделя  Фанко, както го наричат приятелите.

Като   дете казва  на родителите си ,че ще стане скулптор .През годините не е опитвал, но започва работа  в чужбина и там има този шанс.

И тогава открива ,че за него това не е  работа , а нещо повече… медитация, състояние на твореца. „Когато работя, може да се каже ,че изключвам и е нещо невероятно…”, споделя скулпторът . Благодари сърдечно на хората ,които са му предоставили възможността да работи спокойно.  Благодари  за  помощта  и  съдействието. Изправянето на дървото, за да започне работа, е било най-трудно,  а за това са помогнали много приятели.

Но , защо Хан Аспарух ? „През тази година се навършват 1340 години от създаването на българската държава.” – припомни Фанко и добави :„Живеем в такива времена, в които си мисля ,че трябва да погледнем назад и не само да пишем постулати във Фейсбук, колко се гордеем ,че сме българи , а да започнем да работим.Той е дошъл с шепа народ в размирни времена и е успял да създаде държава, която е диктувала политиката на цяла Европа векове наред. Всичко е в наши ръце…”

Снимка – пресцентър община Левски.

 Величествената скулптура на Хан Аспарух, със съдействието на кмета на общината Любка Александрова, ще заеме своето почетно място в центъра на град Левски.

Авторът , Фани  Асенов  има още много идеи.  Решил е твърдо да се занимавам с това, защото му доставя невероятно удоволствие.Творческият  му дух и  талант   докосват  всеки, имал удоволствието да види неговите творби. 

 Имаме прекрасна страна ,споделя Фанко, като човек живял дълго в чужбина. Нужно е да го осъзнаем. Всеки един по малко да даде от себе с дела ,  не само на  думи, пожелава. Самосъзнание ни е нужно , защото няма дърво без корен.

Споделете:

Прочетете също

30 ноември – Православната и Католическата църква честват Свети Андрей Първозвани

Снимка – интернет. Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли, който е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *