Фондация „Остров Белене” възстановява концлагера

СЪЗДАВА СЕ МЕМОРИАЛЕН КОМПЛЕКС И МЕМОРИАЛЕН ПЪТ В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ

БЕЛЕНЕ
Понтонният мост на остров Персина /Белене/. Снимка – в-к “Труд”.

Концлагерът „Белене” е създаден на 27-ми април 1949 година с правителствено постановление на Министерския съвет, ръководен от министър-председателя Васил Коларов. С него комунистическото правителство взима решение да бъде създадено трудово-възпитателно общежитие /ТВО/. С тази задача е натоварено МВР, на което са предадени островите на река Дунав – Персин, Голяма Бързина, Малка Бързина, Милко, Магареца, Совата и Предела.

Фондация „Остров Белене” работи по изпълнението на проект за възстановяване на лагера „Белене” – най-големият, секретен и най-дълго просъществувал лагер за политически и идеологически противници на БКП. През 1950 год. в Белене има 1 097 лагеристи. Голям брой затворници пристигат в Белене след Унгарското въстание през 1956 година. Сред лагерниците е и Константин Муравиев, последният министър-председател на България преди Деветосептемврийския преврат. Броят на затворниците достига 1 896 души. През 1959 година Политбюро взима решение да се ликвидират „трудово-възпитателните обшежития в страната”. Затворените в Белене се освобождават, но 166 души са задържани и прехвърлени в новосъздадения лагер „Слънчев бряг” край Ловеч.

През 1990 година БКП се преименува в БСП /Българска социалистическа партия/. Назначава комитет за проучване на лагерите.  Той установява, че между 1944 г. и 1962 г. има приблизително 100 лагера за принудителен труд в страната. Между 1944 г. и 1953 г. около 12 000 мъже и жени минават през тези лагери и допълнителни 5000 между 1956 и 1962 г. Според един свидетел само в Белене има 7 000 през 1952 г. Друга оценка е общо 186 000 затворници през този период. Окончателен брой е трудно да се установи. Лагерниците са подложени на глад, денонощен изтощителен труд и садистични издевателства. Заедно с Николай Газдов, един от най-страшните палачи в лагера, там надзирателка е и Юлия Ръжгева от Белене. За тази садистична жена и нейните зверства в лагера може да прочетете тук https://www.168chasa.bg/article/1736372

В българската история лагерът в Белене остава най-големия, най-секретния и най-дълго просъществувалия. Проектът на фондация „Остров Белене” предвижда цялостно възстановяване на лагера, в т.ч. бараките, карцера, охранителните вишки, оградни съоръжения и др. С реализацията на проекта Белене ще стане част от световната карта на подобни места на памет и ще е притегателно място за посещение на хиляди хора от страната и чужбина, твърдят авторите на проекта. Това ще стимулира развитието на устойчив туризъм и съпътстващи туристически услуги, което в бъдеще ще осигури нови работни места в града, който е в близост до най-бедния регион в ЕС – Северозападна България.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”, информира пред Травел нюз Михаил Маринов, автор на идеята и председател на Фондация „Остров Белене”.

Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *