Начало | Култура | Фейсбук реагира за читалищните субсидии

Фейсбук реагира за читалищните субсидии

Снимка – Плевен прес

След материалите на “Плевен прес” ( “Читалищата не можаха да си поделят 1 млн. и 100 хил. лв.и “Чавдар Луканов: Не мога да обвиня някой, че не работи” ), в социалната мрежа Фейсбук се появиха коментари по темата, които публикуваме заради тяхната значимост.

Дейността на читалищата е в интерес на гражданите, твърдят читалищни деятели. Ето какво мислят гражданите за това:

Niki Valchev: Е как да се разберат като 90% имитират дейност и само пари искат.

Dimitar Iliev: Делят на едно!

Ивайло Петров: няма как да я загубят , защото общината е раздала вече половината , даже на Читалища , които не работят и не трябва да получават субсидия . Въпреки моите входирани заявления до Кмета да не се допуска безстопанственост те са изплатени и никой няма да върне средствата . Отговора на Кмета е , че “няма достатъчно доказателства” , ако това не е безстопанственост какво е ? За някои Председатели има заведени досъдебни производства за злоупотреби и подправка на документи и Кмета е уведомен за това .

Martin Petkov: Тоя понеже се е скъсал да работи… Такива цял живот на държавни длъжности и партийни хранилки! Тунеядци на гърба на народа!

Венелин Гаджански: А за двата апартамента на охридското езеро нещо да каже ?

Димитър Карамфилов: Проблемите винаги си имат имена

Dian Petrov: каква изненада….с този съвет толкова

Ивайло Митков: “Лошо е когато иначе културни хора водят нещата към провал. Чудя се ако изпуснат срока и загубят парите/субсидията – по добре ли ще е за тях, персонала и дейността, която развиват?”

Ивайло Петров: Най-после един журналист да засегне темата . Говорейки за културата в нашия град трябва да си спомним един факт. При обсъждане на бюджета за тази година се развихри скандал за едни 40 000 лв за театъра . Никой не казва нищо как се разпределят 1 100 000 лв държавна субсидия за читалищата , на кого се дават и за какво . Никой не каза до сега , че вече всяка партия си има Читалище и за някой се знае , че се използват за политическа дейност, което е забранено от закона. Общината /кмета / има контролна роля , като парите се разпределят от комисия назначена от Кмета и средствата се изплащат от общинска сметка . По предложение на Кмета се дават и сградите за ползване от Читалищата . Така се печелят общински съветници за подкрепа. Така вместо да се прави Култура и да се запазват национални ценности и традиции се уреждат сметки между Кмет и Общински съветници . Читалищата се използват за усвояване на държавни средства събирани от нашите данъци , като това става с любезното съдействие на политици , които в замяна получават подкрепа за следващ мандат.:

Бележка на редакцията: Публикуваните коментари са без редакторска намеса от страна на “Плевен прес”.

Прочетете също

Третираха против комари в селата и градовете на община Долна Митрополия

На трети август е приключила втората наземна обработка против популацията от комари на територията на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *