Фалира фирмата за електромобили, обещала на Кирил Петков да строи завод в Ловеч

AVTOMOBIL

Германският производител на електрически автомобили Next e.Go не успя да намери финансиране и подаде молба пред съда за обявяване в несъстоятелност. Това се случва за втори път (първият беше през 2020 година), като от компанията обявиха, че причината за това е „неблагоприятна пазарна среда“, съобщават медиите в Германия.

Според официалното изявление на Next e.Go до тази ситуация се е стигнало  заради „неблагоприятно развитие на индустрията на електрическите автомобили и нестабилносп на капиталовите пазари“. Производителят на електромобили изпитва сериозни финансови трудности от доста време, а опитите за намиране на нови инвеститори, както и за сливане с други компании не успяха. През 2022 г. обяви, че започва прием на поръчки на нов модел – е.wave X, но той така и не се появи на пазара.

Две години по-рано тогавашният министър на икономиката Кирил Петков и председателят на борда на директорите на Next.e.Go Mobile Али Визваеи подписаха меморандум за строителството на завод за електрически автомобили в Ловеч. Инвестицията на германския стартъп трябваше да бъде на стойност 140 милиона евро, като се предвиждаше у нас да се произвежда първият модел на марката – e.Go.Lifе.

Петков добави, че правителството ще предостави общо 34 млн. евро за подкрепа на Next e.Go Mobile на три транша. Първият транш трябваше да бъде изплатен, когато компанията започне да произвежда своите електрически автомобили, а последният, когато продажбите й достигнат 20 000 автомобила годишно. Планираше се фабриката в Ловеч ще бъде изградена в индустриален парк от над 160 000 кв.м, с над 65 000 кв.м покривна площ. А когато заводът достигне пълен капацитет, на всеки 15 минути по едно превозно средство да напуска поточните линии.

Източник: Проватон.бг

Споделете:

Прочетете също

441166921 857809533057775 2431751343923870228 n

11 отбора от страната участваха във Втория турнир по пожароприложен спорт за купа „Кайлъка“ в Гулянци

11 отбора от страната участваха във Втория турнир по пожароприложен спорт за купа „Кайлъка“ в на Спортния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *