Учителката Цветослава Горанова: Учителят възпитава с присъствието си, а знанието се предава очи в очи

Цветослава Горанова, учителка по математика в СУ “Иван Вазов”, гр. Плевен. Снимка – личен архив.

Цветослава Горанова е учителка по математика в СУ „Иван Вазов”, гр. Плевен. Беше любезна да отговори на въпроса как вирусът промени живота в училище и какво бъдеще вижда занапред ? Ето какво сподели:

Ковид-19 промени живота на всички ни.Факт е, че работим и учим он-лайн, че не се събираме, не излизаме и пътуваме организирано, не празнуваме, не общуваме на живо. Получи се обаче, революционна промяна в обучението, в което компют рите и интернет присъстват активно. Наложи се учители, ученици, родители да научим и прилагаме ежедневно нови, непознати доскоро неща, които не бихме използвали доброволно, ако не се налагаше принудително. Днес живеем и работим в училището на бъдещето, което сме виждали във фантазиите си и сме описвали в съчиненията си. Искрено се надяваме тази обстановка на  он-лайн реалност  да не е за дълго, да е временна. Всички искаме да сме здрави  и да имаме  възможност да се върнем в класните стаи, където деца и учители ще общуват нормално и реално, защото нищо не може да замени живия контакт и истинското общуване, където учителят възпитава с присъствието си, а знанието се предава очи  в  очи и от сърце на сърце.

Иначе, работейки с децата, общувайки ежедневно с много хора, въпреки мерките,  които вземахме, ние нямаше как  да избегнем срещата с вируса.

Много колеги и семействата ни преболедувахме вируса. Някои имахме късмета  да е по-леко, други боледуваха по-тежко, някои стигнаха до болници. Загубихме и една от жените, която се грижеше за хигиената. Ще я запомним усмихната и добра. Съболезнования и кураж на семейството ѝ!

Все още има колеги, при които положението е сериозно. Пожелаваме им бързо възстановяване и скоро да са сред нас, защото ги обичаме и ни липсват.

Най-хубавото нещо в нашето училище, наред с прекрасните условия за учене и работа, са хората. В такива моменти особено ,се усеща силата на обединения и подкрепящ колектив. Нещо наистина безценно.

Аз съм оптимист по природа и ми се иска да вярвам, че в бъдеще отново ще имаме истинския нормален живот, който имахме и преди, който, оценихме, когато загубихме и който много ни липсва. Надявам се хората да бъдем по-добри към природата и помежду си и да нямаме подобни изпитания, болести или други бедствия.

Спокойна съм за бъдещето, то ще дойде, с всичко, което ниноси, добро или лошо, такова, каквото е и искаме или не, ще ни се наложи да го приемем.  И да се притесняваме, нищо няма да променим.

По-добре да изживеем пълноценно нашето сега – с благодарност и без страх. На семейство, колеги, ученици, приятели, на вашите читатели, на всички хора желая да сме живи и здрави! Пожелавам да имаме дълъг, спокоен, пълноценен и щастлив живот, а изпитанията да са по силите ни! Нека всички да имаме достатъчно обич, за да бъдем добри, да имаме достатъчно време, за да се радваме! Да работим това, което обичаме и да обичаме, това, което работим! Да успяваме в своите области!Да сме вдъхновени за добри дела! Да не губим вяра, да имаме надежда и да даваме всеки ден своя малък принос за един  по-добър свят и живот.

Прочетете също

Василий

Днес е Банго Васил – „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“

Днес е Банго Васил - „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“ Васильовден или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *