Ученичка от СУ “Стоян Заимов“ – Плевен, стана първа на олимпиада в Санкт-Петербург

Динчева
Полина Динчева. Снимка – СУ “Стоян Заимов”, гр. Плевен

Ученици от СУ „Стоян Заимов“ – Плевен, са участвали в Дистанционная олимпиада по истории и культуре Санкт-Петербурга с регионално и международно участие.

Тази година олимпиадата се е провела за седми път. На състезанието на присъствали ученици от 14 до 18 години. Те са били разделени на три категории – участници от  Санкт-Петербург, от Русия и от други държави.

От 07 – ми до 12 – ти февруари се е провел първият кръг, в който участниците е трябвало да отгатнат темата на Олимпиадата, историческата личност и важните събития.

Темата на тазгодишната олимпиада е била  „Петр I руку приложил “.

сертификати
Снимка
– СУ “Стоян Заимов”, гр. Плевен

От 111 участници от 16 държави за втория кръг са се класирали 66, сред които са били и нашите ученици Полина Динчева от X „б“ клас, Кристиян Калчев и Георги Митевски от XI „а“ клас.

От 21- ви февруари до 9 – ти март се е провел вторият кръг, на който учениците са решавали задачи, като напред са продължили 56 ученици.

Третият кръг е бил творчески. Участниците е трябвало да представят авторски проект – колаж, посветен на темата на Олимпиадата. Колажът е трябвало да пресъздаде реформите на Петър Велики, които променят и стават неотменима част от живота на Русия, да я представят с кратък текст до 10 изречения и подходящо заглавие. Проектът за третия кръг е бил в електронен вариант. Учениците от СУ „Стоян Заимов“ – Плевен, успешно са се представили в заключителния етап на Олимпиадата, като колажите им са били оценени с високи оценки от журито.

Калчев
Кристиян Калчев. Снимка – СУ “Стоян Заимов”, гр. Плевен

На финала на Олимпиадата са се класирали 42-ма участници.

Кристиян Калчев е на 5-то място с проект “Мечты сбываются”, представящ създаването на военноморския флот, изграждането на пристанища и корабостроителници, откриването на Морска академия и Школа по навигация от Петър Велики. Георги Митевски е 20-ти  с “Армия Петра Первого – модерная, европейская армия”. Идеята му представя реформите в армията и влиянието им в икономическото и политическото развитие на Русия.

Митевски 2
Георги Митевски. Снимка – СУ “Стоян Заимов”, гр. Плевен

Проектът на Полина Динчева  ”А” как Академия” е с най-висока оценка. Той представя реформите на Петър Велики в образованието и е изработен от хартия в триизмерен вариант. Основната му част повтаря оставените отпечатъци от ръката на Петър I. Проектът е изработен от участничката, като статиите и изображенията в него представят събития, символизиращи началото на нова ера в Русия. Полина Динчева е класирана на първо място с най-висок бал от финалистите в категорията участници от други държави.

Споделете:

Прочетете също

IMG 20240417 115910

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен днес, 17 април, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *