Ученическа спортна школа – Плевен представи проект за интеграция на ромски младежи

Снимка „Плевен прес“

Днес, 27-ми април в пресклуба на БТА-Плевен, се проведе пресконференция, на която представиха проекта „Да спортуваме заедно, макар и различни“. По думите на Ивайло Лазаров, директор на Ученическа спортна школа – Плевен ( УСШ), той ще се изпълнява съвместно с кмета на село Буковлък Георги Божинов.  

Проектът има за цел да съдейства за преодоляване на социалната изолация, в която живеят голяма част от етническото малцинство и спомагане на тяхната интеграция, която включва спортни състезания с около 100 деца от 6-ти и 7-ми клас в присъствието техните родители.

Предвижда се създаването на три клуба: по тенис, футбол и баскетбол. В тях ще спортуват съвместно деца от УСШ-Плевен и деца от еднородно, етническо население. Идеята е, чрез неформално общуване в тези тренировки, децата от малките населени места от малцинствените групи, да се социализират с децата, които живеят в големия град. Очакванията са, преходът който те ще направят след завършване на 7-ми клас от малкото населено място към големия град да е по-плавен. Мероприятията ще се провеждат в УСШ-Плевен и спортни обекти в с. Буковлък в рамките на 10 месеца.

Базата в УСШ-Плевен е в задоволително състояние, това каза директорът на училището в отговор на въпрос на „Плевен прес“. Той посочи, че тя е единствената отопляема зала в гр. Плевен, но има още какво да се желае по подовото покритие. Ръководството има намерение, при възможност да участва в по-голям проект, за да го подмени изцяло.

„Преди една година всички наши учители преминаха курс за работа с деца в неравностойно положение. Работим в тази насока, така че ако се включат такива деца, ние сме подготвени да ги тренираме.“, посочи Ивайло Лазаров в отговор на друг въпрос на „Плевен прес“.

Тренировките по проекта ще започнат в началото на месец май и ще продължат до края на месец юли тази година. Подсигурен е медицински екип и транспорт в двете посоки – до Буковлък и обратно до Плевен.

Към края на периода се предвижда кръгла маса, на която децата и техните родители в неформална обстановка ще споделят своите впечатления от цялостната дейност, която са осъществили по време на проекта. Това, което са научили и постигнали като резултати.

Финалът на събитието ще се осъществи в Градската градина на град Плевен. Ще се проведат множество спортни игри, музика и танци, с участието на всички ученици от проекта, деца от училищата в Плевен и от по-малките населени места от общината. По-конкретно, ще бъдат поканени ученици от 5-ти и 7-ми клас на ОУ „Св. Климент Охридски“, с. Буковлък. Окончателната дата още не е уточнена. 

Споделете:

Прочетете също

Лена Бориславова: 4 000 лв. на месец получават говорителите на руската пропаганда

Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков. Снимка – стоп кадър Дарик тв. Обществени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.