Ученици от ОУ „Васил Левски“ станаха национални победители по STEM науки

Снимка – Плевен прес.

На 31 януари, в Плевен се проведе пресконференция по повод представяне на постижения на плевенски ученици от шестото издание на Националния конкурс за STEM науки.

В пресконференцията участие взеха Теодор Николов – учител по информационни технологии, роботика и компютърно моделиране в Основно училище „Васил Левски“ – Плевен и ученици, завоювали призовите места.

За провелият се Националният конкурс за STEM науки Теодор Николов сподели: „Конкурсът се провежда за шеста поредна година, и беше от 30 октомври, 2022 година до краят на ноември.

Тази година станахме национални шампиони в шестият Национален STEM конкурс в две категории. Едната от които е „STEM училище“ с деца от 5 до 7 клас, а другата категория е „STEM математика“ с деца от 1 до 4 клас.

Това, което ни помогна да станем шампиони в две от категориите е факта, че в ОУ „Васил Левски“ изучаваме роботика за четвърта година. Изучаването е свързано с Наредбата за приобщаващото образование, с което децата имат възможност в училище да учат STEM дисциплини. Училище „Васил Левски“ е едно от малкото училища в област Плевен, което е избрало дисциплината роботика. Резултатите вече са на лице.

Идеята за двата проекта, които създадохме, е при съвместна работа с децата. Проектът, който спечелихме беше да изработим роботи модел „Лего“, които да програмираме. Идеята на проекта е да се направи робот, който да се изстреля от Земята и да стигне до планетата Марс. Там да се разтвори космическа совалка. По този начин искахме да кажем, че технологиите, роботиката, информационните технологии, като цяло са нещото, което движи светът напред.

Втората категорията, с която спечелихме е „STEM математика“ с деца от 4 клас. Проектът е свързан с компютърно моделиране. Заедно с децата изработихме  проект, с който искахме да покажем как информационните технологии могат да бъдат обвързани с други дисциплини.

Чрез приложението Scratch създадохме карта на България с най-известните исторически забележителности.

Когато участвахме в конкурса, ние не си избираме в каква дисциплина ще бъдем класирани. Участваме като проект.

Конкурсът е национален и се организира съвместно с Министерство на образованието и науката /МОН/, имат осем категории. „STEM математика“ са възможности за изучаване на този предмет, като се използват иновативни методи. Преди няколко месеца бяхме сглобили един робот, който изчислява път, скорост и време.

На 25 декември излезе класирането в отделните категории.

На 25 януари излезе Националното класиране за „STEM математика“.

В България има 7 училища, които са победителите в категория STEM училище, и ОУ „Васил Левски“ е едно от тях. Всички сме щастливи, защото виждаме, че се развиваме.

Като понятие STEM означава технологии, наука, инженерство и математика. В последните две години се добави и изкуството. В Плевен клубът по роботика в ОУ „Васил Левски“ е създадем преди 3 години.

Участниците в конкурса са подбрани от гледна точка на това как се справят в часовете по роботика. Децата, които изучават роботика в училището са около 40.

Интересът по роботика е чисто индивидуален. За трета поредна година сме национални шампиони в различни категории в този конкурс. Работим със софтуер, който е произведен от „Лего“. Двата проекта на децата ще бъдат публикувани в STEM сборник. Надявам се да бъдем още по-добри.  

Сравнение с големите градове Плевен е по-назад с роботиката. Преди три години работихме с четири училища в град Плевен. В момента работим с училището в Долни Дъбник“, добави Теодор Николов.

Александър Ангелов ученик от ОУ „Васил Левски“ и член на Клуба по роботика каза: „Аз лично бих помогнал  за колонизирането на хората до Марс. Това би могло да помогне с много проблеми на човек. Марс е най-близкото и най-лесното обитаемо място, което е до Земята.

В часовете ба роботика измисляме, програми роботи“.

Стела Балабанова от същият клуб сподели: „Аз ходя в часовете, за да се забавлявам и да измислям нови роботи. Имаме програма, по която можем да правим как да се движат. Роботите могат да се движат и да правят, каквото ние им кажем в програмата. Мечтая да направя силен и голям робот, който да ми помага в училище“.

Споделете:

Прочетете също

Зърнопроизводители от плевенско: Искаме спиране на безмитния внос на земеделска продукция от Украйна

Снимка – Плевен прес. Както „Плевен прес” информира, на 29-ти март зърнопроизводители от област Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *