Ученици от Езиковата гимназия в Плевен – отговорни заедно

Всяка криза е и ново начало, и нова възможност, и път към нова еволюция, а защо не и революция. И ако има поне една област, която бурно се развива във времето на пандемия, това е образованието. Това виждам аз, Грета Димова, като заместник-директор по учебната дейност в ПГПЧЕ – гр. Плевен, и като учител по английски език.

Част от презентациите на учениците от Езиковата гимназия в Плевен

Да, сградите на училищата са празни, но нещо много важно се случва с учители, ученици и родители – те вече знаят какво значи да се работи в триединен екип и да се ползват технологиите реално. За всички нас е важно в този момент да останем заедно, да поддържаме връзката помежду ни, макар и виртуално, да има повече добри новини. Общуването, съчувствието и разбирането помагат да преодоляваме трудностите и в семействата, и в професията, и в обществата, където живеем, помага да преосмислим ценностите в образованието и да направим стъпка към разбирането, че то има една цел и мисия – да изгради децата като мислещи хора. Учениците от Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици – гр. Плевен са интелигентни, инициативни, морално отговорни и ангажирани млади хора, участващи в национални и международни проекти, което ги кара да мислят, че сега най-важните контролни работи и тестове не са в учебните часове, а в международната солидарност и емпатия към партньорите по европейски проекти от Италия, Испания, Германия, Полша, Хърватска, Румъния, Португалия – все страни дълбоко засегнати от пандемията. По време на дистанционното обучение в многобройните ми разговори с учениците от IХд и IХе класове се прокрадна твърдението, че може да сме обречени на физическа изолация, но не и на бездействие. Всеки днес е герой! Всеки ден е изпитание за хората на първа линия и отговорност за всички останали.

Така се зароди у нас идеята за създаване на „Банка за европейска споделена съпричастност”. Учениците създадоха клипове с послания към младите хора, постери, написаха есета, в които споделяха, че повече от всякога има необходимост от единение, от протягане на ръце един към друг, от вяра, че преминавайки през тези трудности, ще станем по-силни и по-добри. Изследваха и проучваха информация, което обобщиха в презентации на тема: „Как хората от цял свят се приспособяват към новия начин на живот по време на пандемията”, „Как да бъдем силни по време на COVID-19”, „10 начина да се грижим един за друг по време на физическа изолация”, „Как да бъдем лидери в кампания по време на Коронавирус”, „Ключови послания по време на пандемията”, „Солидарност и надежда – ключовият отговор в борбата срещу КОВИД- 19”, „Заедно в борбата срещу коронавируса”, „Как да бъдем позитивни в трудното ни време”. Всички продукти са на английски език, тъй като те ще бъдет споделени с ученици и учители от държави-партньори по настоящи и предходни международни проекти по програма Еразъм+. „Банка за европейска споделена съпричастност” ще бъде огласена чрез Програмата за училища посланици на Европейския съюз, чрез Бюрото на Европейския съюз в България с хаштаг #ЕвропаСрещуCovid19, чрез е-Туининг платформата и Фейсбук страници на международните проекти, чрез социални мрежи и медии, при което ще призовем да се включат и други ученици и учители, за да бъде обогатявана с нови идеи и произведения. Днес светът минава по нов непознат път, в който героите и морално красивите хора са съпричастните и милостивите. Решителността, непримиримостта и активността на моите ученици, на младите хора, ми дава огромна надежда и ме кара дълбоко да вярвам, че доброто е по-заразително от коронавируса!

Рисунките и презентациите са на ученици от 9д. и 9е. клас на ПГПЧЕ – Плевен с преподавател по английски г-жа Грета Димова.

Споделете:

Прочетете също

На 27 ноември Българската православна църква почита Преподобни Теодосий Търновски

На 27 ноември Българската православна църква почита Преподобни Теодосий Търновски

Мозайка на св. Теодосий Търновски от външната украса на храм-паметник „Свети Александър Невски“. Снимка – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *