Ученици на ПГПЧЕ „Димитър Димов“ – Плевен отдадоха почит на героите от Сливница

„ПАМЕТТА СЕ ПРЕДАВА, А ПОЧИТТА СЕ ВЪЗПИТАВА“

Снимка – ПГПЧЕ „Димитър Димов“ – Плевен.

На 14 ноември 2022 г. учениците от 10 клас и Профилирана подготовка по история 12 клас на ПГПЧЕ „Димитър Димов“ са отдали почит на геройски загиналите в боевете през Сръбско-българската война. Гости са били ученици, учители, родители, представители на местната историческа общност и граждани.

Националното съзнание се съхранява и подхранва от паметта и културата на обществото ни, точно заради това важно място в церемонията зае творчеството на Иван Вазов. Учениците от 10 в ,г, е рецитираха в един глас неговата творба „Новото гробище над Сливница“.

По време на Сръбско-българската война (1885 г.) българската пехота провежда решителното сражение при Сливница. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 г. В последствие с победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен.

На 14 ноември сръбските части нападат Царибродските позиции, отбранявани от една дружина на 4-ти пехотен плевенски полк, командван от капитан Андрей Букурещлиев, както и 3 чети на 1-ви пехотен софийски полк.

Съотношението е 7 към 1 в полза на сърбите. Българите удържат позициите си и контролирано се оттеглят към Сливница, където ще се проведе решителната битка. При постоянно предимство на сърбите с численост и оръжие българите отвръщат с безпаметен героизъм и себераздаване!

Снимки – ПГПЧЕ „Димитър Димов“ – Плевен.

Споделете:

Прочетете също

Окончателно – 9 лица са задържани при полицейска операция в област Плевен

Снимка – Плевен прес. Полицейска акция за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *