Ученици и културни дейци от община Гулянци се срещнаха с потомък на Васил Левски

20230511 141750

Снимка – община Гулянци.

На 11 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, община Гулянци е организирала среща-представяне на книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола”. Гост на Гулянци е бил Стефан Караиванов, който е правнук на първи братовчед на Васил Левски.

В срещата са участвали ученици от СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци, СУ „Асен Златаров“ с. Гиген, ОУ „Хр. Ботев“ с. Милковица и ОУ „Хр. Ботев“ с. Брест, учители, просветни и културни дейци, общественици.

Най-развълнувани са били децата, които са превърнали събитието в истинско тържествено честване, посветено на Апостола. С плам те са рецитирали стихове, били са подготвили тематични подаръци за своя гост и са изложили картички, табла и колажи.

Стефан Караиванов е разказал за книгата и нейните издания, за себе си и спомените съхранени в семейство за най-свидния син на България. За първи път книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“ излиза през 1987 г. От 2013 г. насам Стефан Караиванов я преиздава всяка година, а паралелно с това публикува и допълнителни издания, най-често – за деца.

Автор на „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“ е Петър Караиванов, син на Васил Караиванов и чичо на Стефан Караиванов. „Той от съвсем малък започва да записва тези спомени на баща си, който слава богу, е успял да доживее до една сериозна възраст. Записва неговите спомени, започва да се рови в документи. И след смъртта на баща си продължава да търси документите, които са нужни за тази книга“, е разказал Стефан Караиванов. По книгата неговият чичо е работил в продължение на 50 години.

Стефан Караиванов е споделил, че за него това, че е от рода на Апостола е мисия и отговорност. Радва се на интереса на децата към личността и делото на Апостола и приема като дълг да се бори с разпространяваните неистини за него и рода му. В момента другата му цел е създаването на документален филм с работно заглавие „Истината за Левски“, базиран на книгата и на реални исторически документи, свързани с Апостола.

Събитието е завършило с вълнуващи разговори, снимки и пожелания за нови срещи във връзка с Апостола на свободата.

20230511 141041
20230511 133720

Снимки – община Гулянци.

Споделете:

Прочетете също

450904168 1001894185270441 6751637468246628993 n

Отлично представяне на НЧ „Осъм – 1894″ с. Градище  на фолклорния фестивал в Славяново

На 6 юли самодейците при НЧ „Осъм – 1894″ село Градище  участваха  във Фолклорния  фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *