Последни новини
Начало | Новини | Учените от БАН решават съдбата на АЕЦ “Белене”

Учените от БАН решават съдбата на АЕЦ “Белене”

АЕЦ “Белене”. Снимка – интернет.

Бъдещето на проекта АЕЦ “Белене” ще се реши, след като излезе финалният доклад на БАН. Това каза днес в Девня министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя откри нов котел на циркулиращ кипящ слой в ТЕЦ “Девен”, който е част от “Солвей Соди” ЕАД.
Министърът смята, че докладът ще даде отговори на много въпроси, включително дали има необходимост от нови мощности в българската енергийна система.
Двата реактора, предназначени за “Белене”, ще пристигнат у нас до края на септември, най-късно началото на октомври, допълни Петкова. Тя припомни, че през годините в този проект са инвестирани поне 3 милиарда лева.
Министърът допълни, че след като БАН бъде готова с финалния си доклад, той ще бъде представен пред Министерския съвет и Народното събрание.
Неотдавна бившият енергиен министър Трайчо Трайков каза по bTV, че ако се построи АЕЦ „Белене”, някой трябва да налива по 2 млрд. лв. на година – държавата или частен инвеститор, а по мнението му – инвеститор не би го направил.
Киловатчас енергия от нов реактор ще струва 200 лв., а пазарната му цена е 70 лв., аргументира се той. Според Трайков най-рационалният път за изградените вече реактори за централата е да бъдат използвани за други проекти на „Росатом”.

Прочетете също

Проф. Атанас Семов с призив за разбиране, председателят на БЛС – с призив да не се лекуват хора, д-р Халваджиян – с фаворит от фейсбук

Проф. Атанас Семов д.ю.н., преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Снимка – интернет. Проф. Атанас …

Един коментар

  1. Синодален старец

    Какво ще решава БАН, там са кукуригалници, които не са в състояние да вземат никакви решения!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *