неделя , декември 15 2019
Начало | Новини | УС на Спартак: Футболистите не се явиха в Монтана заради неразбирателство за осигурителните си вноски

УС на Спартак: Футболистите не се явиха в Монтана заради неразбирателство за осигурителните си вноски

На провела се днес пресконференция на УС на футболен клуб Спартак бе разяснена неприятната ситуация с неявяването на отбора в мача с Монтана тази събота. Оказа се, че е възникнало неразбирателство сред футболистите относно това колко пари трябва да получават и колко трябва да им удържат за осигурителни вноски. На срещата присъстваха председателят на УС Пепо Петков и членовете Дарин Ангелов, Емил Мишев и Величко Великов.

“Аз бях информиран за неявяването им 13:30 в деня на мача. Ако знаех по -рано, естествено, че щях да реагираме. От медиите потърсиха треньорите, а не ръководство, за коментар.”-каза Петков.

“Някои медии /б. а. това всъщност бяха sportal.bg и gong.bg/ отразиха необективно нещата. Техните статии бяха базирани на информация от социалните мрежи. Да се търси сензация без факти не е морално и етично. Въпреки това клубът няма да завежда съдебни дела за нанесени щети и пропуснати ползи. Нямаме нужда от такава антиреклама. “

Членът на УС, Дарин Ангелов, разясни и каква е цялата истина според него. “Неявяването с Монтана бе просто едно недоразумение. От треньорите разбрахме, че причината е неразбирателство за осигуровките, които се дължат от работника.  Обяснихме им, че няма как да получаваш възнаграждение – на трудов или на граждански договор, без част от него да отива за осигурителни вноски. Те са за сметка на работника, в случая футболиста. Такъв е закона. Клубът е с професионален статут. Всичко, което се плаща, трябва да излезе наяве. Обяснихме им, че за тази цел има и счетоводни документи. Ние загубихме време да спорим дали на някого издръжката му е 37 или 50 лева, вместо да говорим за купата или първенството. При следващата ни среща ще покажем на футболистите счетоводните документи, за дс може всеки да види кой колко взима и колко му е удръжката.”

“В нашия клуб няма санкции, само бонуси. Глобата за неявяването, според правилника на БФС, варира между 2000 и 40 000 лева. Нека играчите дс си представят, че тя е максималната 40 000. Това са много пари.”

Според Пепо Петков, финансовото състояние на отбора не е цветущо, но не е и трагично. За мача с Монтана са били подсигурени обядът и пътуването на отбора. Предния петък /б. а.  денят преди мача/ са изплатени и текущите заплати за месец юли. Единствено дължима е една премия за домакинския хикс със Спартак Варна. Петков е на мнение, че тя е компромисна. “Все пак това е домакински мач, не победихме в него, но УС взе решение да я гласуваме, за да послужи като стимул за футболистите.”

Председателят на УС наблегна на факт, че клубът няма едноличен собственик. ” Това, че клубът е изписан като ОФК не значи, че общината има нещо общо с този клуб. Пълното име е Сдружение ОФК “Спартак” – Плевен. Управлява се от управителен съвет. Ние членовете влязохме там единствено за да може Спартак да съществува.”

Прочетете също

Малките коледари на НУ “Патриарх Евтимий” гостуваха на областния управител

Областният управител Мирослав Петров, неговите заместници Татяна Божинова и д-р Красимир Трифонов, както и служителите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *