Урок за Светите братя Кирил и Методий проведоха в село Асеновци

1 4

Снимка – НЧ „ Съзнание 1894“ с. Асеновци.

В навечерието на 24  май, който е свят и велик празник на българското слово, писменост и култура, членовете на клуб „ Млад приятел на книгата“ при НЧ „ Съзнание 1894“ село Асеновци са се събрали в библиотеката и са провели урок за Светите братя Кирил и Методий. Младите читатели са били запознати с интересни факти от живота и делото им от библиотекарката Петранка Стефанова, след което са решавали викторината, която им е била подготвила. След това всички са рисували иконата на Светите братя, а с рисунките е било направено табло. Припомнили са си стихове за Кирил и Методий и песни, посветени на тях и делото им.

„Върви, народе  възродени, към  светли  бъднини  върви!”

България е била и велика, и могъща, и слаба и потъпквана, едни владетели са завоювали големи територии, други са ги губели, но тази духовна  територия, която двамата братя са завоювали за нас, никой никога няма да ни отнеме. Славянската  писменост е уникален духовен подвиг. Затова на 24 май българския народ се прекланя пред делото на Светите братя и поднасяме венци и цветя на техните паметници. Именно словото и просвещението са онова, към което побягват душите, за да се спасят от мрака и бездната. Благославяме словото и разтваряме книгите, защото носим надеждата, че те  са път към спасението.

„Напред!  Науката е слънце, което във душите грей !” е израз на вярата, че на  всеки човек, че на човешкото изобщо е изначално потребно да се учи, да чете  книги и да се просвещава.

Поклон пред всички вас -съвременни  просветители – учители, творци, хора  на  свободното слово! Имайте сили, за да продължите да втъкавате в идните поколения своите знания, душа и любов! Честит празник, скъпи ученици, продължители на общото дело, знание и култура!

Честит  празник, българи!

5 1
4 2
Споделете:

Прочетете също

ROBERTO

RIP Роберто Кавали

Снимка – Офнюз. На 83-годишна възраст в родната Флоренция е починал Роберто Кавали. Кралят в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *