Уникални техники при избработването на ножове ще демонстрират майстори от цялата страна в Плевен

384559375 6180502008720417 7192694601884342190 n

От ляво надясно: Радослав Сарафов, Кирил Митрашков и Митко Симеонов.

Снимка: “Плевен Прес”

Около 40 ножари и ковачи от цялата страна ще участват в Ножарски пленер”, който ще се проведе в парка на Регионалния исторически музей в Плевен. Уникалното събитие ще бъде официално открито утре, 29 септември, петък от 17:30 часа с изпълнение на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”. Първото по рода си събитие за града се организира от Гилдията на българските ножари и ковачи със съдействието на Община Плевен. Това съобщи днес на пресконференция в Заседателната зала на общината председателят на занаятчийското сдружение Кирил Митрашков, който е единственият представител на нашия град в пленера. Надеждите са пленерът да прерасне в международно събитие. Присъстваха и ковачът от Банско Радослав Сарафов, както и един от организаторите на Митко Симеонов.

Посетителите ще могат да наблюдават изработката на нож от стомана, дърво и кожа. Майсторите ще демонстрират и как се правят различни елементи от ковано желязо. Радослав Сарафов, който ще работи с пещ на въглища, ще покаже автентични техники. Всяко дете ще получи детайл с печат със символа на Плевен – параклисът-мавзолей „Св. Георги Победоносец”, срещу рецитиране на стихотворение или отговор на въпрос. Ще има и професионални съвети за всеки, който се интерсува от професионалната изработка на ножове.

Вратите на ножарския пленерът ще бъдат отворени за посетители от 10:00 часа. В събота демонстрациите ще продължат до 19:00, а в неделя – когато пленерът приклюва – до 13.00 часа.

Споделете:

Прочетете също

1 17

Плевенчанин от ВВВУ “Георги Бенковски” стана световен шампион по карате

В проведеното 14-то Световно първенство  по Шотокан карате , провело се от 12 до 14 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *