Уникалната порода „Черноглава плевенска овца” напусна Плевен

СТАДО 3
Стадото в Института по фуражи, Плевен, от уникалната порода вече е само спомен. Снимка – Плевен прес.

В края на м. ноември 2020 год. Института по фуражите в Плевен, товари стадото с елитни овце от единствения оцелял генофонд на Черноглава плевенска овца от над 350 животни и го изпраща в Стара Загора. Защо ръководството на Института прави това ? Въпросът е и към Селскостопанска академия – София, Министерство на земеделието, министрите в него от всички правителства до сега. Както и към настоящите кандидат-депутати и водачи на листи от всички партии, обещаващи, че българското земеделие и животновъдство ще стигнат невиждани висоти при тяхно евентуално управление.

С уникалната порода „Плевенска черноглава овца” става същото, което стана с конезавода „Клементина”. Гордостта на Плевен и България, уникален с развъжданата Дунавска порода и разсипан по време на Костовата приватизация. Легенди се носят за „Клементина” и конете ѝ, за които са идвали шейхове от арабския свят да си купуват от тук коне.

Същото очаква и породата „Плевенска черноглава овца”, ако Министерството на земеделието не предприеме спешни оздравителни мерки за финансиране и кадрово обезпечаване на плевенския Институт по фуражите. Същият, който в края на м. ноември миналата година, без много шум, транспортира стадото в Стара Загора, където най-вероятно генетичния ресурс на породата ще бъде изгубен, поради отглеждането и на други породи овце в ЗИ-Стара Загора. Плевенската общественост така и не разбра причините за това преместване. Не го разбрахме и ние, въпреки опитите да се свържем с ръководството на Института (проф. Ивелина Николова – директор и проф. Тодор Кертиков – зам. директор/. Но затова пък сме изпратили запитване по Закона за достъп до информация, към Министерството на земеделието за съдбата на породата и нейното опазване.

Още повече, че с писмо от м. юли 1999 год., на Министерството на земеделието и горите до директора на Института по фуражите в Плевен, е указано: „Колегиумът на Министерството на горите и аграрната реформа прие Национална структура за съхранение и усъвършенстване на ценни породи животни и птици с национална значимост. За вашия Институт е определено да съхранява следния национален генофонд от животни и птици по видове породи, както следва:

Овце: Черноглава плевенска овца – 500 бр.

Финансовото обезпечаване на част от разходите по отглеждането на животните и птиците, ще бъде осигурено от държавния бюджет за 2 000 година”.

До този момент МЗ няма официално изпратен документ до Института по фуражите в Плевен, с който се отменя разпоредбата от 1999 година.

СТАДО ПЛЕВЕН
Това вече го няма. Снимка – Плевен прес.

За да е ясно какво губи Плевен от отказа на Института да направи всичко възможно,за оставане стадото в Плевен, ще споменем част от фактите:

  1.  Породата Плевенската черноглава овца има над 100 – годишна история.Създаването ѝ започва през годините на Османското робство в резултат на целенасочена селекция по млечна продуктивност, на основата на Цигайски овце с черна глава. Значителен принос за създаване на породата има бившия държавен завод за добитък „Клементина”. Същият е основан през 1890г. с цел подобряване на животновъдството в страната и най-вече в Северна България.Стадото от овце на завода „Клементина”е изиграло голяма роля при усъвършенстване на породата. То е ликвидирано през 1960 г., като последните овце са прехвърлени в Института по фуражни култури – гр. Плевен.

Голяма роля за разпространението на породата играе и плевенския „Сър пазар” в миналото, който е бил един от най-големите по онова време /1895 г./ в Княжество България. На този пазар се организира земеделски скотовъден конкурс с награди за отличили се животни. Плевенската черноглава овца е сред тях.Тази порода е:

  • най-едрата в България,
  • една от най-млечните овце у нас,
  • адаптивна, издръжлива, плодовита, с генетични заложби за висока млечност и адаптирана за отглеждане при нашите климатични условия и природни ресурси
  • с ниска смъртност
  • идеална за семейна ферма
  • с високо качество на месото
  • получаване на субсидии за селекционен контрол

Стадото в Института по фуражи в Плевен, е определено да бъде за производство на разплодни мъжки животни, които да се използват за размножаване и запазване на породата в региона и страната. Институтът е длъжен да пази генетичните ресурси от националния генофонд и да развъжда Черноглава плевенска овца, което е гордост за града ни.

 Засилен интерес към породата има от овцевъди от страната, Румъния, Гърция, Македония и Турция. Плевен може да стане регион с атрактивен генетичен ресурс.

АГНЕ
Новородено агне в стадото в Плевен. Снимка – Плевен прес.

 Ако ръководството на Института по фуражи в Плевен смята, че овцевъдството не е  печеливш бизнес за него, как ръководството на  Земеделския институт в Стара Загора, проявява желание да отглежда същото това стадо, с презумпция за печалба ? Факт е, че Института по фуражни култури разполага с пасища за отглеждането на породата, докато Земеделският институт в Стара Загора не разполага с такива. Въпреки всичко е съгласен да се „заеме с отглеждането на овцете от черноглава плевенска порода.

Има още много факти, доказващи какъв уникален шанс има Плевен да развива туризъм, бизнес, икономика с една такава даденост като породата „Черноглава плевенска овца”, намираща се доскоро в пределите на града. И вече изчезнала, така както и овцефермата от близкото минало  в с. Рибен, където са се отглеждали 1 500 животни.

В 3 области в страната се развъжда черноглавата плевенска овца, като най-голям е броят им в плевенско – 7076 бр. овце- майки. На второ място е област Сливен с 1872 бр овце-майки и на трето място е област Велико Търново с 1337 бр овце-майки. Данни от 2018 година на Асоциацията на черноглавата плевенска овца. И пак по данни на Асоциацията, плевенската черноглава овца  представя породата на европейски изложения, на които също има голям интерес.

Само в Плевен и  новото ръководство на Института по фуражни култури, няма интерес към тази уникална порода. Както и към възможността чрез нея да се родят идеи за изложения, пазари, туризъм, търговия, европейски проекти, научен потенциал, иновации. Изобщо – за ново мислене. Както в Института по фуражите в Плевен, така и по цялата верига нагоре до Министерство на земеделието, така и с една нова стопанска политика в подотрасъл овцевъдство.

 

Споделете:

Прочетете също

dispanser tuberkuloza 1

От днес до 21 юни в Плевен ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза

От днес, 17 юни, до 21-ви юни в Плевен ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза. В …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *