Последни новини
Начало | Култура | Умъртвиха симпозиума по скулптура

Умъртвиха симпозиума по скулптура

“Мемориалът на глада” в Дъблин, Ирландия. Скулптор Роуън Джилеспи.

Това стана на днешната сесия с решение на общинските съветници от всички цветове. Симпозиумът живя само една година – 2017-та. Тогава 5 /пет/ от най-известните имена в света на монументалното изкуство бяха в Плевен. За да дойдат, общината им осигури условия. Като ответен жест те оставиха своите творби в Плевен. Ще ги видите в градинката пред ж.п. гарата. За мнозина те ще са неразбираеми, само някакви каменни късове. За други – ще бъдат обект на размисъл и въображение.

За болшинството общински съветници обаче – това са някакви камъни. Безсмислени и безполезни. Което може да се разбере. Но да забраниш да се прави подобен симпозиум, само защото не разбираш езика на камъка – това е цинизъм. „И хората не ги харесвали” – чуха се реплики. Възможно е. Само че ако толкова ви беше грижа за хората, защо не потърсихте отговорност от организаторите за липсата на инициативи, които да разясняват, популяризират, ограмотяват, приобщават към това изкуство същия този народ. Или да сменят философията на подобен форум. Но да се запази съществуването му. Защото разнася името на Плевен по света, защото е част от Националния културен календар, защото внася колорит и емоция в градската среда. И защото беше само на една годинка по дяволите ! Умъртвихте го, не му дадохте право на живот !

А на тези специалисти с „компетентното” мнение за скулптурите в градинката, ще кажа: „Обущарю, не гледай по-високо от обувките”. Ако не разбирате какво означава, търсете в интернет, хем да почетете малко.

На другите, които се хванаха за „огромната” сума от 70 хиляди лева за симпозиума, да питам: „Ами колко струваше кулата в Пловдив за откриването на европейска столица на културата ?” Значи да се дадат 2 милиона за сцена, от която нищо не остана за Пловдив, това е нормално. А тук не е, нищо, че скулптурите останаха за Плевен. Защо не намалихте сумата, щом тя е  проблема, но да оставите симпозиума да живее ?

И мен не всичко ме „хваща” в тези скулптури. Но това не ме кара да ги отричам. Това, което не разбирам не означава, че трябва да го унищожавам. Кара ме да търся отговори, а не шмайзери.

Не съм художник, още по-малко скулптор. Но знам как ми подействаха скулптурите, които видях в центъра на Дъблин – Ирландия. Фигури на мъже и жени, от които струеше такова отчаяние, че стоях като вцепенена. Не мръднах от там, докато не разбрах от домакините цялата история на тези фигури. Оказа се, че са композиция наречена „Мемориалът на глада”. Посветен е на жертвите на Големия глад, връхлетял Ирландия в средата на 19-ти век, от 1845 до 1852 година. Бедствието сполетяло Ирландия се дължи на болест, унищожила през три поредни години картофените реколти, затова се нарича още Картофеният глад. Над 1 милион ирландци умират от глад, холера, скорбут, тиф, а два милиона емигрират. Населението на страната се стопява с 20 – 25 %. . Петте бронзови фигури, облечени в дрипи, измършавели от глад и умора, носят някакви вързопи в ръцете си – единственото, което им е останало. Един от мъжете е преметнал през раменете си тялото на полуживо, а може би вече мъртво дете, ръцете и краката му висят безжизнено, а няма как да бъде погребано. Тези толкова осиротели фигури нямат сили дори да изкопаят гроб. Зад всички тях върви едно куче, излиняло като тях. Неговата окаяност е равна на човешката, животът на хората е не по-различен от живота на бездомното куче.

Разбрах, че фигурите са дело на ирландския скулптор Роуън Джилеспи. Мемориалът е открит на 29-ти май 1997 година. Разбрах и, че тази композиция е една от най-фотографираните публични произведения на изкуството в цяла Ирландия.

За ирландците годините на глада отдавна са минало. Забравени са. Но скулптурите на тези човешки фигури остават. Защото култура е това, което остава когато всичко е забравено. Какво ще остане след вас, уважаеми господа общински съветници ?

“Мемориалът на глада” в Дъблин, Ирландия. Скулптор – Роуън Джилеспи.

 

 

Прочетете също

Община Левски раздаде хранителни пакети на засегнати от епидемичната обстановка

Снимка – пресцентър община Левски. Община Левски  раздаде хранителни пакети на крайно нуждаещи се ,засегнати …

4 коментара

  1. Това, че нещо не се разбира от мнозинството не значи, че не трябва да съществува. Защо в културата да има място само за Азис и Софи Маринова. Плевен със Слави Трифонов ли ще се гордее, или със Светлин Русев? Дори е цинично да се задават такива въпроси. Саможертвата на обичащия родината си е нерезбираема от избягалият от нея…

  2. Боряна Бешева

    Ще се изненадам,ако някой от общинските ни СЪВЕТНИЦИ има търпението и смелостта да пречете тези откровени думи. Не съм сигурна,че ще ги разбере. А за отговор въобще няма да му остане време. Но въпреки това напълно ви разбираме!

  3. Иван Велчев

    Ограничени хора с ограничени възможности. За тях няма ниво на некомпетентност. Те са отчайващо осведомени, особено на ниво НЕ РАЗБИРАМ, НО НЕ МИ ХАРЕСВА. Но като им е вменено да определят кой, как и къде – това е печалния резултат. Жалко за усилията на можещи и компетентни.

  4. Направо ми се доплака. Не разбирам от това изкуство, но като четох за Ирландия ми се доплака. Защо да няма нещо такова и в Плевен ? Какви са тия съветници, как може да направят такова нещо. Така ли ще ги оставим да правят каквото си искат ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *