УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ се сдоби с нова апаратура за „безкръвни операции“

Последно поколение лапароскопска апаратура за около 400 хил. лв, целеви средства на Министерство на здравеопазването, бе закупена за нуждите на УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен, информират от пресцентърът на болницата.

Апаратурата ще бъде използвана от Клиниките по хирургия към болницата и служи за безкръвни операции на органите от стомашно-чревния тракт, жлъчен мехур и други. Лапароскопът е последно поколение от системата Einstein и има възможност за работа в триизмерен режим, което позволява по-прецизното извършване на оперативните интервенции.

Апаратурата е въведена в експлоатация и първият пациент, опериран по спешност с нея от екип в Първа хирургична клиника, вече е изписан. Лекарите обясняват, че тази система разширява значително възможностите на хирургичните екипи във втората по големина болница в България да извършват така наречените „безкръвни операции“.

При тях възстановителният период, както и следоперативната болка са значително по-малки в сравнение със стандартните процедури. Болницата разполага с обучени екипи за работа с лапарокопската апаратура, обучени в страната и чужбина.

Благодарение на новата си придобивка УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен е в готовност да извърши по спешност операция по всяко време на денонощието, целогодишно.

Прочетете също

Плевен се присъединява към градовете, в които се събират разделно отпадъци от текстил, дрехи и обувки

Снимка – пресцентър община Плевен. Контейнери за отпадъци от дрехи, текстилни материали и обувки са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *