Удълбочават Дунав с проект за 230 милиона евро

Dunav 0

България и Румъния подготвиха съвместен проект за подобряване на корабоплаването по Дунав, съобщават от Министерството на транспорта и съобщенията. Проект FAST Danube 2, който беше подаден за финансиране от Механизма за свързване на Европа, предвижда реализиране на инженерни мерки в общия участък на реката, които ще подобрят условията за корабоплаване и безопасността на трафика.

При подписването на документите министър Георги Гвоздейков подчерта, че тази инвестиция ще направи реката плавателна 340 дни в годината, вместо досегашните 280, което е от огромна полза за бизнеса.

Министерството на транспорта и съобщенията на България и Министерството на транспорта и инфраструктурата на Румъния подадоха съвместна апликационна форма пред Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда. Индикативната стойност на проекта е 230 млн. евро, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е до 85%. Очаква се през юли тази година да станат ясни резултатите от оценката на проекта.

Координатор

от румънска страна е Речна администрация на долен Дунав, Румъния. От българска страна, партньор е Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“.

Споделете:

Прочетете също

IMG 20240417 115910

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен днес, 17 април, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *