Увеличават с 20 % болничните легла за Ковид

Областният кризисен щаб с искане МЗ да изработи критерии за хоспитализация на заразените с Ковид

д-р Красимир Трифонов, зам.областен управител на Плевен. Снимка – Плевен прес.

Поради екстремно нарастване на новооткрити заразени с коронавирус, кризисният оперативен щаб в Плевен, проведе извънредно заседание. Това информира д-р Красимир Трифонов, зам. областен управител. На заседанието са присъствали представители на МВР, Пожарната, РИК, община Плевен, представители на ЧЕЗ и Информационно обслужване, на УМБАЛ  и РЗИ.

Както „Плевен прес” писа, предприети са нови ограничителни мерки. Те влизат в сила от 00.00 ч. на 11-ти март. Затварят се 3-те мола в Плевен, като в тях продължават да работят офисите на банки и аптеки, както и хранителните магазини. Затварят се театри, концертни зали, галерии. Преустановяват се лични и семейни тържества с голям брой хора. Ресторантите ще работят до 22.00 часа при спазване на досегашните предпазни мерки. Маските са задължителни на закрито и където има струпване на хора. Но не и в паркове, градини и улици.

 За учениците от 5-ти до 12-ти клас започва онлайн обучение от понеделник 15-ти март и ще бъде в сила до 26-ти март.

Д-р Трифонов каза пред журналисти следното: „Ситуацията налага да се работи гъвкаво и да се вземат гъвкави решения, защото тя се изменя всеки ден. В началото на другата седмица вероятно ще има нов оперативен щаб.

Другото важно е, че леглата в болничните заведения предвидени за Ковид е, че се увеличават с 20 %. Следващата седмица ако ситуацията нараства, ще бъдат увеличени още. Но това не се прави рязко, защото този процент на увеличение на болничните легла е свързан и с наличие на лекари, които да лекуват тези пациенти. Защото не е само Ковид. Болниците изпълняват и други задачи.

Полезното на тази среща беше, че се направиха разумни предложения. Всички бяха в посока на прецизиране на хоспитализацията на пациенти в болничните заведения, за да се намали натиска върху болниците. За целта поради това, че е установено, че процент пациенти могат да се лекуват в къщи, Областният щаб ще предложи на МЗ да изработи критерии –  точни и ясни за хоспитализация. Кои пациенти трябва да влезнат за болнично лечение  по определени чисто медицински критерии и кои пациенти да се лекуват в къщи.

Другото, което може да отслаби натиска върху лечебните заведения,  е престоя на пациенти в болниците. Престоят им не е маркиран и не е задължителен да бъде  еди колко си дни. При добро състояние на тези пациенти, те могат да бъдат дехосхитализирани  при явно подобряване на тяхното клинично състояние, без да се чакат определени дни.

Разбирате, че основната цел освен да се предпази населението, е  да се нормализира натиска върху лечебните заведения. Защото ние не знаем какво ни чака. Но предвид на това, че доста хора вече минаха през  заразяване с корона вирус  и това, че ваксинацията напредва и Плевен е в едно от челните места в страната, надяваме се резултатите след 15-20 дни да бъдат  по-благоприятни”.

Д-р Трифонов информира, че медиите ще бъдат редовно запознавани с информация от заседанията на щаба.

Прочетете също

Мартин Заимов /ДБО/: В момент на несигурност, свободата на личен избор трябва да бъде уважена

Мартин Заимов, включен в листа на „Демократична България – Обединение“ Плевен. Снимка – интернет Финансистът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *