Тържествено отбелязаха 75-та годишнина на военно формирование 22160 – Плевен

ЗНАМЕ ГЛАВНА
Снимка – Плевен прес.

На 2-ри декември от 11:00 ч. на централния площад „Възраждане” в Плевен тържествено бе отбелязана 75-та годишнина от създаването на военно формирование 22160 – Плевен. Освен военнослужещи от формированието, на тържеството присъстваха военни ръководители от София, Ловеч, В.Търново, Плевен, представители на военно-патриотични сдружения и съюзи, Г. Спартански – кмет на община Плевен, Иван Петков – областен управител, Мартин Митев – председател на ОбС Плевен, граждани.

Плевенски свещеници отслужиха молебен с водосвет за здраве на всички военнослужещи. Приветствено слово по повод годишнината произнесе командирът на Единния център за начална подготовка полк. Иван Вълев. В словото си той каза: „Днес е особен ден и както всеки рожден ден и този е зареден с особен заряд и вълнение. Днес всички ние, които сме тук на този площад, отбелязваме 75 години от създаването на военно формирование 22160.

Днес е времето да си спомним за безценното наследство, което ни беше оставено. Наследство завещано от Първа танкова дивизия, Пета танкова дивизия и Пета механизирана бригада. Днес е време за равносметка и както на всеки рожден ден, време за пожелания и обещания.

Нека си обещаем да продължим да развиваме това, което ни е завещано и да си пожелаем по-добри времена занапред. Както през последните 75 години, така и днес, военнослужещите от военно формирование 22160 са на своя пост.Но своя пост в Босна и Херцеговина и на южната граница на Република България.

Както винаги, така и в този момент, ние сме готови да подпомагаме местната власт и населението в случай на бедствия и аварии”. Полк. Вълев подчерта отговорността на армията за опазване на родните граници, нейното значение при съвременните сложни международни отношения и готовността ѝ да служи в името на народа.

Поздрав по случай годишнината отправи и кметът на община Плевен Георг Спартански: „Току що с помощта на представителите на Българската православна църква измолихме Божието благоволение за вас, за поделението, за вашите командири, за всички служещи в българската армия за здраве на вас и вашите семейства, за да носите достойно воинската служба така, както вашите предци са го правили в продължение на 75 години. Поделението е преминало сложен, дълъг път. 75 години не са малко. Това е ¾ век. Преживяло е реформи, дислокации, промени във вижданията за функциите и задачите на поделението. Но винаги когато се е налагало, е изпълнявало с достойнство войнските си задължения.

Като кмет на Плевен от свое име и от името на нашите съграждани искам да ви поздравя с юбилея и да ви пожелая в сложните днешни времена , времена белязани с много кризи от всякакво естество, към което ние си добавяме от самосебе си една политическа криза – да преживявате тези кризи, да носите с достойнство войнската служба. Защото в тази държава трябва да има институции, на които народът да има доверие. Една от тези институции е българската армия, която е завоювала това доверие не по силата на нечие благоволение, а със своите дела”.

Кметът на Плевен пожела на всички здраве, късмет и щастливо посрещане на Коледа и Нова година.

Вижте събитието в снимки:  

ШЕФА
полк. Георги Вълев.
СПАРТАНСКИ
Георг Спартански.
ПОПОВЕ
ОФИЦИАЛНИ
ОФИЦИААЛНИ 2
РОТА 1
РОТА 2
РОТА 3
РОТА 4
ЗНАМЕ
КОМАНДИР
МУЗИКА
МУЗИКА 3
МУЗИКА 2
БАГРЯН
СРЪСТА

Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

408987243 738265558345259 9132600215669789978 n

Кметът на Червен бряг присъства на общо събрание за управление на отпадъците

Кметът на община Червен бряг Атанас Атанасов присъства на общо събрание на Регионалното сдружение за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *