Търговската гимназия „Васил Е. Априлов“, гр. Червен бряг тържествено отбеляза своята 100-годишнина

Снимка – „Плевен прес“

На 29-ти април в НЧ „Н.Й.Вапцаров“, гр.Червен бряг се състоя заключителната част от празничната програма на ТГ „В. Е. Априлов“, посветена на 100-годишнината на училището. Събитието започна с химна на Р България и изнасяне на националния флаг, след което продължи с химна на гимназията и поставяне на нейното знаме. Водещите Добри и Искра припомниха накратко авторите на текста и музиката – Дафинка Божкова – бивш директор на гимназията и Веселин Йотов – учител по музика. Уважени и цитирани бяха имената на всички директори, ръководили цялостната отговорна дейност на учебните и практически занятия през годините.

Снимка – „Плевен прес“

В своя поздравителен адрес, директорът на гимназията Виолета Георгиева отбеляза: „100 години сме част от историята на българското образование. 100 години просветителска традиция. 100 години отворени врати за четмо и писмо. Училище с минало, богато на спомени. Училище с настояще, изпълнено с предизвикателство. Училище с бъдеще, защото бъдещето расте в него. Празникът на училището е личен празник на всеки от нас. Търговската гимназия разкрива обликът на модерното и съвременно училище.“

Тя изрази своята признателност към учителите и им пожела да продължават да пишат историята на Търговската гимназия.

Снимка – „Плевен прес“

Сред официалните гости присъства кметът на Община Червен бряг д-р Цветан Костадинов. Той припомни трудностите и усилията, положени от предците на града, при поставянето на основите на училището. „Може би няма друго училище в нашата община, което да е дало толкова кадри на страната. Сред тях са банкери, предприемачи, собственици на бизнес, други работят в държавната или общинска администрация.  За мен е изключително удоволствие и респект към колектива, който е отдавал живота и енергията си за създаването на визията на Търговската гимназия. Искам да му пожелая успехи и здраве, с които да продължават тези традиции. На учениците, които учат и които ще продължават да учат, да знаят, че това е едно училище със страхотни традиции и страхотни кадри, които заемат различни постове в държавата.“, посочи градоначалникът, след което поднесе цветя и подарък на Виолета Георгиева.

Снимка – „Плевен прес“

Поздравителен адрес до училището е изпратил акад. Николай Денков, министър на образованието и науката. В него се казва: „Вашата гимназия винаги е била пример за модерно училище с високи стандарти на преподаване и учебно-възпитателна дейност. Качественото обучение с практическа насоченост дава реални шансове на младите хора да бъдат конкурентно способни и да разгънат своя потенциал.

Уважаеми учители, високо ценим вашия труд за развитие на младите хора. Благодаря за всеотдайността и професионализма във вашата ежедневна работа.

Скъпи ученици, бъдете здрави, упорити и любопитни. Никога не свеждайте глава. Не спирайте да търсите нови знания и умения, Следвайте мечтите си! България се нуждае от отговорни и родолюбиви личности, които с воля и мотивация да бъдат активен фактор в развитието на образованието, администрацията и бизнесът. Желая на всички здраве и нови успехи!“

Специален гост на тържеството бе началникът на РУО-Плевен, Албена Тотева. В обръщението си към присъстващите, тя посочи: „За мен е изключително важна чест, гордост и удовлетворение да мога днес да съм тук, да споделя празника на училището със 100-годишната история.“

Тя разказа свой спомен от първи курс, когато за първи път е застанала на тази сцена на ученически конкурс за рецитиране. Изпитала е страх, притеснение но е получила подкрепата на учителите.

В заключение пожела на учениците да се учат от своите учители, да участват в различни мероприятия. „Когато участвате, вие се конкурирате и се стремите да надминете другия и да бъдете удовлетворени за себе си. Училището не се гради с камъни. Училището се гради с хората, които работят вътре. Продължавайте, дерзайте, бъдете последователни, упорити и преуспяващи! На добър час и честит празник!“, каза директорът на РУО-Плевен.

От екрана на мултимедийна презентация, учителите Боряна Гечева, Мая Ганчева и Евдокия Петрова разказаха  за своята педагогическа дейност в училището.

В програмата взеха участие ученици, които рецитираха стихове. „Надеждата е нещо хвърковато“ на Емили Дикенсън изпълниха Симона Йотова и Милена Джелепова от 9-ти „а“ клас.

По повод 100-годишнината на гимназията е издаден училищен вестник. На неговите страници са отпечатани новини и събития през различните години. Бивши и настоящи възпитаници споделят свои впечатления, стихотворения и есета. Изданието разказва за успехите на Карлос Насар, национален, европейски и световен шампион. „Златната царица“ на шахматната дъска Патрицие Найманова с многобройните златни медали на редица национални и европейски състезания, също има своето почетно място във вестника.

В края на този паметен празник се състоя концерт на плевенският смесени хор „Звъника“, с ръководител Ваня Делийска. Прозвучаха кавърверсии на известни наши и световни музикални групи и изпълнители.

Споделете:

Прочетете също

Танцовият състав „Дунаря“ – село Долни Вит, с престижно отличие на фестивал под патронажа на ЮНЕСКО

Снимка – личен архив на танцов състав „Дунаря“ Престижния сребърен медал в категория Ц – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.