Начало | Новини | Туристическо дружество иска от общината 9 дка за колописта

Туристическо дружество иска от общината 9 дка за колописта

Велосипед Тануки БМХ. Снимка – интернет

Туристическото дружество “Кайлъшка долина – Плевен” е изпратило в деловодството на Общинския съвет искане за учредяване на безвъзмездно право на ползване на общински имот с цел изграждане на състезателно БМХ трасе. От дружеството предлагат да им бъде предоставен общински терен намиращ се на ул. “Марибор” № 1, който е с площ 8 982 кв.м. Искането е за безвъзмездно ползване за 10 години.

Съгласно одобрения технически проект трасето трябва да бъде готово в рамките на 3 календарни години. „Изграждането на подобно трасе на територията на Плевен, което няма аналог в страната и в съседните страни, е от изключително важно значение за регионалното развитие и развитието на детско – юношеския спорт в общината, но и за развитието на олимпийския спорт в България“, се казва в писмото, подписано от  председателя на сдружението доц.д-р Венци Росманов. В него се посочва още, че бъдещото трасе ще бъде оформено съгласно всички изисквания и стандарти на Международния колоездачен съюз и съобразено с площта на общинския имот. От съюза допълват, че по въпроса е проведен разговор с министъра на младежта и спорта и с главния секретар на Министерството, които са дали уверение, че подкрепят проекта. За финансиране на начинанието ще се кандидатства по Наредба №4 за финансово подпомагане на изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост, издадена от Министъра на младежта и спорта. Туристическо дружество „Кайлъшка долина”, чрез своя клуб по колотуризъм, има възможност да поеме стопанисването и поддръжката на БМХ трасето, информира още доц. д-р Росманов.

Съгласно Закона за общинската собственост, безвъзмездно право на ползване може да се учреди след решение на Общинския съвет, прието с мнозинство две трети от общия брой на съветниците. Предложението за БМХ трасето предстои да бъде разгледано в три от постоянните комисии в Общинския съвет – ПК по „Младежки дейности, спорт и туризъм“, ПК „Законност, противодействие на корупцията, установяване конфликт на интереси и контрол по изпълнение на решенията“ и ПК „Общинска собственост и инвестиционна политика“. Предстои насрочване на дати за заседанията.

Прочетете също

БСП – Плевен избра своето Изпълнително бюро

Свилен Атанасов. Снимка – интернет. На заседание на Общински съвет на БСП-Плевен, проведено на 22.10.т.г., …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *