Тошко Йорданов /ИТН/ в Плевен: Оказахме се прави за Македония, за тъпата финансова политика на Асен Василев, за БСП, които са безпринципен партньор

ТоШКО
Тошко Йорданов, зам. председател на партия “Има такъв народ”. Снимка – Плевен прес.

Г-н Йорданов, какво ви води в Плевен и то в съботния ден ?

Бях по покана на плевенската ни организация на работна среща. Да си кажем някои неща, да си структурираме работата, да си поставим задачите, които имаме да вършим. Чисто практична среща. Беше отворена за симпатизанти, не само за координатори.

„Плевен прес” анонсира вашето идване и съобщението, че ще имате среща с граждани. Но не видях граждани.

Имаше. Имаше хора, които не са членове на партията. Даже бяха най-активни по време на целия разговор.

Те какви проблеми поставиха пред вас, които налагат някакво решение в бъдеще?

Хората се вълнуват от едно и също, което е нормално. Става въпрос за социалната цена, която плащаме в момента на това, което се случи.Имат притеснения за следващите избори, доколко въвеждането на хартиената бюлетина би ги опорочило.  Както знаете „Има такъв народ” въведе 100 % машинно гласуване. А в момента когато нас ни няма, тези в Парламента съсипват всичко каквото могат.

Хората се притесняват чисто практично как можем да намалим фалшификациите, защото с бюлетините стават фалшификации.

Как ще намалите фалшификациите ако участвате в следващи избори ?

Разбира се, че ще участваме.

Добре, но как ще пресечете купения вот ?

Има си начини. Ние няма да можем да го пресечем. Ние можем да го намалим.

Как ?

С наблюдателите в секционните комисии, които присъстват на броенето на бюлетините и могат да изконтролират както самото броене, така и опитите за обявяване на бюлетините за недействителни. След това ще снимат протоколите и ще ги изпратят веднага, за да не могат да ги подменят. Има си начини.

Новоизбраните депутати в 48-то НС, първият закон, който приеха, беше за даване оръжие на Украйна. Ако вие бяхте в Парламента, кой щеше да бъде първият закон, който бихте предложили за приемане ?

Щяха да са няколко закона. Тъй като преброяването приключи, с единият щяхме да искаме изработване на мажоритарна избирателна система. 240 многомандатни района спрямо преброяването къде колко население има.

Едно от другите важни неща, които щяхме да направим, е промяна в Закона за референдумите. За да могат да се освободят гражданите по-лесно да инициират референдуми и много по-лесно да се махне прага за участие, за да може решението веднага да бъде привеждано в сила. Защото сме убедени, че пряката демокрация е един от пътищата за реална демокрация.

Което ще рече, че ще правите промени и в Избирателния кодекс.

Промени само в посока на преминаване към мажоритарна избирателна система.И райони в чужбина съобразно резултатите от преброяването. А не това, което правят в момента.

От това, което правят в момента, кое ви вбесява ?

Почти всичко ме вбесява, защото всичко, което ние казахме, в момента се потвърждава. Тогава знаете, че цялата медийна машина на ДеБетата беше впрегната срещу нас. Оказа се, че всичко, което сме казали е вярно. Оказа се, че вдигането на ветото /ветото за Македония, б.а./ под натиска на ЕС всъщност влоши положението на българите в Македония. Приемат се закони, които са изключително рестриктивни. Да се забранява например един клуб да се нарича „Цар Борис трети”. В момента положението на българите в Македония е по-лошо, защото в България няма  механизъм, с който да наложи контрол.Първо трябваше да се променят нещата в Македония, след това да се вдигне ветото.

Оказа се, че сме прави за лошата финансовата политика на Асен Василев. Инфлацията, което означава увеличавания на цените, от което всички страдаме, е факт от тъпата финансова политика на Асен Василев. И за това се оказахме прави.

Оказахме се прави, че БСП са безпринципен партньор, защото в момента работят с ГЕРБ.

За кое не се оказахме прави ?

Ви ще кажете…

Няма такова за момента.

Споменахте Асен Василев, за когото Слави Трифонов каза, че ще съди него, отцепниците и Кирил Петков. Какво стана ?

Съди Кирил Петков. Има заведено дело заради думите му, че Слави е бил мафиот. Защото той не е. И това лесно ще се докаже в съда. Аз искам да видя как Кирил Петков ще докаже, че Слави е мафиот.

А вижте и в момента какво е поведението на ПП. Те седнаха да искат гласове от мафията. Ако ГЕРБ са мафията, откъде накъде  искат тяхната подкрепа, както заявяват. Откъде накъде ходят на разговор с тях. Ето думите ни за лицемерието в този Парламент как се потвърждават.

А що се отнася до отцепниците, пак се оказахме прави, че там са купени. Дали с постове или с обещания… Може да си извадите разговора на Радостин Василев с Христинка по телефона, която убеждаваше да ходи с тях  на онази пресконференция, да се цепи и как те никога нямало да подкрепят ПП. В момента да не е депутат от партия „Светло бъдеще на България” ?! Депутат от кого е ? Лъжци и лицемери, да не кажа нещо друго…В крайна сметка истината излиза.

За изборите на 2-ри октомври ИТН имаше силна фигура за водач на плевенската листа – г-н Каримански. Даже и Слави дойде в Плевен през октомври. Въпреки това не успяхте да постигнете резултата от миналата година когато Радостин Василев беше ваш координатор и имахте трима, после двама депутати. Как ще коментирате това ?

Имаше кампания срещу нас. Това са нормални последствия. Първо ние, спазвайки си думата и казвайки истината, тогава твърдяха, че не е вярно. Цялата медийна кампания, която ни се стовари на главите води до такива неща. Логично е. Хората се разочароват, защото истината, както стана ясно, излиза със закъснение.

Но сега нещата започват да се обръщат. Нормално беше да претърпим някакви щети защото сме принципни. Ние сме го приели, че е така. Ако трябваше да се държим като останалите и да лъжем, нямаше да има такъв ефект върху нас и пак щяхме да вкараме трима депутати.

Ние не сме решили, че ще умрем като депутати. Или, че най-важното нещо е да стоим вътре /НС, б.а./, без значение цената, която плащаме в лъжи. Ние лъжи няма да употребяваме. Ще поизчакаме. От тук нататък нещата стават ясни и палачинката се обръща.

Сега обаче на какво ще заложите при едни предстоящи избори ?

На това, на което сме залагали – истината. И на това, че ще организираме референдум за смяна на държавното устройство от парламентарна на президентска република.

Нямате притеснение, че една президентска република може да доведе и до президентска диктатура ?

Нямаме, защото това могат да го говорят хора, които са лаици в тази област. Франция диктатура ли е ? САЩ диктатура ли е ? Всъщност там контролът на Парламента е много по-голям отколкото тук. Тук Парламента е функция на министър-председателя. И реално не контролира изпълнителната власт. Докато в президентската република Парламентът контролира изпълнителната власт. Защото демокрацията е на много по-високо ниво.

Важно е какви са правилата. Когато правилата позволяват лансиране на боклуци каквито имаме в момента в Парламента, защото самата избирателна система ги улеснява, получаваме това, което получаваме. При други правила, самите правила играят ролята на филтри.

Ето ви най-елементарен пример. Ако сега бяхме президентска република и президентът Радев предложи нещо принципно, то трябва да бъде одобрено от сегашния Парламент, който е разпарчетосан. Служете си ръка на сърцето и ми кажете, няма ли този Парламент да контролира съответното правителство  много повече, след като то не е излъчено от него. Естествено, че ще го контролира. В момента няма контрол.

Всеки министър-председател си има Парламент в джоба, тъй като има мнозинство и прави каквото си иска.

Имахте силни фигури като г-н Каримански и Ива Митева. Сега ги няма при вас. На кого ще разчитате ?

Има други. Никой не е незаменим. Експертите затова са експерти, защото в една област има много като тях.

И последен въпрос – „за” или „против” предоставяне оръжие на Украйна ?

Вижте сега – ние сме член на НАТО и ЕС. Имаме съюзнически задължения. Този подход специално в този случай, можеше да бъде малко по-диференциран специално нуждите на нашата армия и нуждите на украинската. Те го обърнаха на политическа пропаганда. Но ние като членове на НАТО и ЕС не можем да играем срещу партньорите си. Има си плюсове, има си и минуси. НАТО ни пази националния суверенитет, това е факт. Съответно ние би трябвало да постъпваме като партньори в определени ситуации.

Споделете:

Прочетете също

1 19

Община Плевен поднови меморандума за сътрудничество с Българската академия на науките

С полагане на подписи от кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов и от председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *