“Топлофикация Плевен” успява да задържи цената благодарение на американска газова турбина

ТЕЦ
Снимка – интернет.

В “Топлофикация Плевен” бе реализиран първият проект на “Дженерал Електрик” в страната. Благодарение на внедряването на газова турбина, в страната се създаде първата когенерираща мощност в топлофикационно дружество. По думите на инж. Йордан Василев, директор на “Топлофикация Плевен” съоръжението е сред най-добрите на пазара, като по този начин рязко се намалява цената на произвежданата енергия, а оттам и няма рязък скок в сметките на крайните потребители.

Газовата турбина е с капацитет 32 мегавата електрическа енергия. Ефективността идва от това, че отработените газове влизат в котел-утилизатора, който генерира топлинна енергия.

След това топлината се подава в главен парен колектор, където се произвежда допълнително електрическа енергия и се загрява водата за отопление и за топла вода за града, обясни инж. Василев. “Изпусканите изгорели газове се утилизират в котела и от тяхната енергия се произвеждат пара и гореща вода”.

Турбината е автоматизирана и управлението и се осъществява чрез специален софтуер, като отговоря на всички световни стандартни за работа.

Цената на първоначалната инвестиция е 40 милиона лева, а дружеството непрекъснато инвестира в поддържката на газовата турбина.

Чрез повишава на енергийната ефективност се постига и по-екологична енергия за жителите на Плевен. Благодарение на това, че мощностите не отделят във въздуха серни и фини прахови частици, жителите на града дишат по-чист въздух, а отделяните въглеродни емисии са в пъти по-малки спрямо отоплението на въглища.

Споделете:

Прочетете също

ОБЛАЧНО

Времето във вторник: Облачно и дъждовно

Снимка – интернет. На 11-ти април времето ще се задължи без съществена промяна. Ще бъде …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *