Толерантност или съпротива ?

Г 6

Снимка – интернет.

В събота на 17-ти юни, в София ще се проведе Прайд 2023, който ще мине по централните улици на столицата. Прайдът се организира от общността на ЛГБТИ /Лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, интерсекс/. Прайдът ще има съпътстващи събития като София Прайд Артс, София Прайд Филм Фест и София Прайд Спорт. През 2022 година прайдът е посетен от 15 000 души, съобщават организаторите. Целта на Прайд 2023 е “заставаме заедно срещу омразата, дискриминацията и неравенството”.

Повече за Прайд 2023, целите на общността, в т.ч. и политическите – може да прочетете тук https://sofiapride.org/sofia-pride-2023/

По този повод предлагаме статията на отец Силвестър Янакиев, публикувана в Лентата.ком Междувременно излезе становище на БПЦ /Българска православна църква/, в което се казва:

“Светият синод на родната ни православна Църква категорично изразява своето неодобрение и несъгласие и се противопоставя на организирането и провеждането на гей парад на 17 юни (събота) т.г. в скъпата ни столица София”.

Редакцията е готова да помести и други мнения във връзка с Прайд 2023. Ето какво пише отец Янакиев:

“Когато организмът е нападнат от туморни клетки какво трябва да прояви: толерантност или съпротива? Въпросът изглежда лесен, даже в известен смисъл глупав, но…
Десетилетия вече (някои му викат време на Преход) ни убеждават, че трябва да сме толерантни. Даже доста хора повярваха на тази масирана манипулация…

Трябвало да сме толерантни към убийци, педофили, изнасилвачи, национални предатели, защото не било редно да проявяваме омраза към тях. А никой не се сеща, че когато проявим толерантност към такива хора ние едновременно с това проявяваме омраза към жертвите им: омраза към децата, пребитите, ограбени или убити старци, изнасилените момичета….Аз така не мога! Чувството ми за равноправие е накърнено… и за справедливост. 

След няколко дни отново се готви,  парад на сексуални расисти; на хора, които водят война с нас. Наричат всеки хетеросексуален, който ги подкрепя “съюзник” (ally), а не “поддръжник” (supporter). Те мразят обикновеното, нормално хетеросексуално семейство и са готови да дискриминират всеки, който не мисли като тях. 
На тях е позволено да ни мразят, обиждат, дискриминират. А ние трябва да сме толерантни… Аз нещо не съм съгласен с това! 
Какво трябва да изберем:
ТОЛЕРАНТНОСТ ИЛИ СЪПРОТИВА???
Първото носи сигурна смърт, а чрез второто сме оцелели като народ, език и култура толкова дълго време…”

Г 8

Споделете:

Прочетете също

3 1

С колективно изпълнение пред Община Плевен ученици отбелязаха Световния ден против тормоза в училище 

Със своеобразен пърформанс ученици от учебни заведения в Плевен и Средношколското общежитие отбелязаха днес Световния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *