Начало | Култура | Тихият 24-ти май в Плевен

Тихият 24-ти май в Плевен

Снимка-Плевен прес

Тази година официални чествания за 24-ти май в Плевен нямаше. Липсваше и шествието с Духовата музика, което се превърна в традиция в последно време. Вместо това признателните граждани можеха да поднесат цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий в града. Малцина обаче бяха тези, които го сториха.

Пред медиите кметът Георг Спартански заяви следното:

“Най-българският, най-светлият, най-обичаният празник е 24-ти май. Празникът, който обединява всички нас, е този на Светите братя Кирил и Методий – на словото, духовността, буквите и културата. Този празник обединява нашия малък няколкомилионен народ. Второто нещо, което безспорно събира всичките българи по цялото земно кълбо, е личността на Васил Левски. Около такива дати и събития трябва да търсим обединението на българите. Ако има нещо, което сме дали безспорно и уникално на света, това е славянската писменост и култура.”

“В исторически план през хилядолетията са изчезвали народи и култури. Това, което нас ни е съхранило през тези тези хилядолетия и столетия, е писаното словото на български език. Благодарение на словото и азбуката ние сме останали като народ, нация и държава. Ще ни има дотогава докогато пишем на кирилица и говорим на литературен български език и не се срамим да ползваме нашия език и писменост.”

Спартански направи и апел към младите българи, “независимо от езиковите им познания по различни езици, което е богатство за всяка една личност, да се изразяват на български в социалните мрежи и контактите си.”

“Нямате причина да се чувствате непълноценни или второкачествени, ако не пишете на латиница”- каза той и завърши така: “Време е да се замисилм кой да бъде нашият национален празник. Единствената дата, която ни обединява, е 24-ти май. Нека помним това, което се е развило на нашите земи и от нашите царе-владетели. Трябва се чувстваме горди, че и ние сме дали нещо на света и вси славяни книги да четат.”

Прочетете също

Преустановяват провеждането на организирани масови обществени мероприятия на закрито и открито в община Плевен

Кметът на Община Плевен Георг Спартански издаде заповед, според която на територията на община Плевен, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *