Те носят името на Свети Георги и признанието на хората

Снимка – Интернет

На Гергьовден да отдадем уважение и признателност на онези плевенски творци, които не само носят името Георги, но и Божията искрица на творението. Някои от тях живеят сред нас само с картините си, защото отдавна рисуват небесните вселения. Други се радват на живота, от който черпят вдъхновение.

Всички те носят обичаното име Георги или производните му. Заслужават в ден като днешния да им благодарим за магията, която изживяваме при допира с тяхното изкуство. Да изпитаме удовлетворение, че българската култура е по-богата с наследството на плевенски творци носещи името на Свети Георги.

Георги Константинов Христов – (20.12.1943 г.) писател и поет

Георги Константинов Христов

Георги Константинов е роден на 20 декември 1943 г. в Плевен.

Автор на над тридесет книги поезия и книги за деца. Народен представител е в Седмото Велико Народно събрание (1990 – 1991).

Изключен от Българската комунистическа партия след публикацията на стихотворението „Квартално събрание“ на първа страница на вестник „Литературен фронт“ през март 1988 година. Заместник-министър на културата през 1995 година. Автор е на стихотворението, по чийто текст ФСБ създават песента си „Обичам те до тук“. Носител на множество награди за поезия и цялостно творчество, в т. ч. Национална награда за детска литература, награда на съюза на българските писатели, Национална награда „Гео Милев“ за цялостно творчество и много други.

Почетен гражданин на град Плевен.

Гергина Давидова – (03.05.1939 г. ) поетеса

Гергина Давидова

Детската писателката Гергина Давидова е носител на наградата на СБП – Плевен, за най – добра детска литература. Тази награда ѝ е връчена през 2018 г. за книгата „Не се отивай лято”. През 2020 г. получава награда отново от СБП – Плевен за мемоарна литература.  

Гергина Давидова е родена на 03.05.1939 г. в село Ореховица. Живее и твори в гр. Червен бряг. По професия е учител. Автор е на много книги, някои от тях са: „Палави пътеки” (1999 г.) – разкази за деца, „Сватба в гората” (2002 г.) – поезия и проза за деца; „Зайко футболист” (2005 г.) – поема за деца; „Поетичен азбучник” (2014 г.) – поезия за деца. Превеждана е на много езици. Носител на литературни награди. Член е на Съюза на независимите български писатели, на Съюза на краеведите в България и на Дружеството на писателите на Македония „Бран”. Удостоена с почетен медал от Съюза на независимите български писатели за цялостно творчество (2009 г.), III награда от националния конкурс за детска поезия „Стоян Дринов”, проведен в гр. Панагюрище (2010 г.) и други отличия. Нейното творчество е включено в сборници, антологии и алманаси в България и чужбина. Участва в национални и международни поетични фестивали – в България, Македония, Полша, Русия, Сърбия, Гърция и др.

За Гергина Давидова литераторът Паруш Парушев пише: „Измежду всичко, което успях да прочета през последните години, книгата „Палави пътеки“ на Гергина Давидова, като че ли беше най-интимно непосредственото и точно заради него изпитах истинско удоволствие. Рядкост е, особено в нашето време, когато в литературата се възцари толкова много претенциозност, да усетиш, че нещо докосва душата ти със своята непосредственост.“

Трогателно и запомнящо за неповторимия талант на Гергина Давидова, е откровението на проф. д-р Ивайло Кусев. Той също споделя за някои проникновения, които дълбоко са го впечатлили:

„Протестът на детето, идващ дълбоко от чистата му душа, срещу жестокото жертвоприношение на любимото му агънце на Гергьовден: „Курбан, курбан! Каква страшна дума, мислех си аз и виждах трите венчета в ръцете на сестра си…” (В разказа „Гергьовден”). Писателят и поет Георги Константинов я нарича „най-сладкодумната детска поетеса“, а за разказите й, я нарича „Пелинко“, защото е продължила идилията в българската литература от творчеството на Елин Пелин.

Напоследък се е установила при децата и внуците си в столицата, Малко преди да замине за София, е дарила 80 броя книги на учениците от ОУ „Христо Смирненски“, гр. Червен бряг. Там се е състояла среща между тях и нея, на която е представила своя „Поетичен азбучник“. В него могат да се прочетат забавни гатанки за всяка буква, а целта на Давидова е била да провокира начинът им на мислене, извън шаблона и клишето.

Една от мечтите ѝ, е да бъде направена драматизация по книгата „Зайко футболист“ (поема за деца), чрез която да привлече легендата на българския футбол Христо Стоичков, да участва в един бъдещ благороден проект. За сега, все още не знае кога и в кой град може да се осъществи идеята й, но оптимизмът ѝ е непоколебим и вярва, че това ще стане някой ден.

Доцент Георги Хинов – (01.05.1946 г.) хореограф

Доц. Георги Хинов

Доц. Георги Хинов е роден на 1 май 1946 г. в с. Горник (област Плевен). Средното си образование получава в Държавното хореографско училище по специалност „Български танци“, след това продължава да учи в Пловдив по специалност „Хореографска режисура“.

Работи с ансамбъл „Пирин“, Благоевград (1968 – 1974), ансамбъл „Тракия“, Пловдив (1974 – 1978). От 1978 до 1981 г. е главен хореограф на Ансамбъл „Пазарджик“. Сценарист и постановчик на официалните чествания „1300 години България“ и на олимпийския лъч София – Пазарджик.

От 1985 до 1990 г. е главен хореограф на Северняшкия ансамбъл, Плевен. Като творец, режисьор-постановчик участва в концертни програми по посрещането на дипломатическите мисии в Ловеч, Плевен, Правец, Благоевград и Смолян. Хореограф на ДЮФА „Орфей“, Смолян. Създател на професионалното обучение по български народни танци, народни инструменти и народно пеене към Министерството на образованието.

През 2016 г. Георги Хинов е удостоен със званието „Почетен гражданин на община Червен бряг“.

IN MEMORIAM

Георги Стойков – (20.02.1931 г. – 26.04.2018 г.) писател и журналист

Георги Стойков

Георги Стойков е роден на 20.12.1932 г. в с. Дерманци, Ловешка област.

Георги Стойков е почетен председател (посмъртно) на Дружеството на писателите в Плевен. Бил е дългогодишен секретар и председател на Дружеството на писателите в гр. Плевен. Депутат във Великото народно събрание. Автор е на над 15 книги, между които сборниците с разкази и новели. Носител на литературни награди. Негови творби са преведени в Русия, Румъния, Унгария и Сърбия. Член е на Съюза на българските писатели.

Георги Трифонов – (18.12.1947 г. – 4.06.2011 г.) художник и поет

Георги Трифонов

Георги Василев Трифонов е роден е на 18-ти декември 1947 г. в с. Карлуково, Ловешко. През 1953 г. семейството му се премества да живее в Червен бряг. През 1966 г. завършва Художествената гимназия в София. От 1973 г. Участва в Общи художествени изложби (ОХИ) в България и в представителни експозиции на българското изобразително изкуство във Франция, Германия, САЩ, Полша, Венецуела и Русия.

През 1974 г. завършва Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ в София при доц. Петър Чуклев. През 1989 г. Георги Трифонов и Вежди Рашидов даряват своята съвместна изложба на град Спитак, Армения след голямото земетресение там.

Членува в Съюза на българските художници (СБХ) и през 1993 г. по негово предложение е учреден фонд „Поддържане на изкуството в България“ (сега фондация) и години наред е негов председател. В годините Георги Трифонов се утвърждава като един от най-ярките и активни представители на съвременното българско изкуство. Работи в областта на живописта, декоративно-монументалните изкуства, на рисунката, графиката и илюстрацията.

Носител е на множество престижни награди, сред които Голямата награда на СБХ “Илия Бешков” за рисунка (1985 г.), награда на Асоциацията на френските художници (1996г.), наградата на Дружество “Гражданин” за култура и изкуство за 2000 г. и орден “Св. Св. Кирил и Методий” – огърлие от 24-ти май (2011г.), присъден малко преди смъртта му.

Трифонов е автор на монументално-декоративни произведения:

-Стенопис секо в гимназията (ЕСПУ) в Крумовград, (1979);

-Композиция „Социалистическото преустройство на селското стопанство“ – стена с мозайка, размери 8/3 м в интериора на Дома-паметник на Партията (БКП) на връх Бузлуджа с арх. Георги Стоилов, (1981).

Сред картините му с библейски мотиви се открояват „Врати пред хоризонта“ и „Спомен“. Има редица самостоятелни и сборни изложби в чужбина и в България. Негови творби се съхраняват в Националната художествена галерия (НХГ), Софийската градска художествена галерия (СГХГ), художествени колекции в България и в чужбина.

Голямата мечта на Георги Трифонов е била да изографиса църква, а най-голямото му разочарование – когато отхвърлят проекта му за стенописите на храма в Пампорово. Проф. Теофан Сокеров и проф. Иван Кирков са били изненадани от резултата от конкурса. “Бях сигурен, че Георги Трифонов ще спечели”, казва проф. Иван Кирков. Майсторът на четката и поет, е автор на седем стихосбирки и един сценарий. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, обществени и частни колекции в България и чужбина (САЩ, Германия, Франция, Русия, Армения, Англия, Исландия, Австрия).

Георги Трифонов умира на 4-ти юни 2011 г. в София. Носител е на званието „Почетен гражданин на община Червен бряг”.

Георги Борисов – (1938 г. – 2015 г.) художник

Георги Борисов.

Георги Борисов е роден през 1938 г. в с. Згалево, Община Пордим, Област Плевен.

През 1966 г. завършва Художествената академия в град София в класа на професор Панайот Панайотов. Член е на Съюз на Българските художници. Работи с почти всички техники в изобразителното изкуство – масло, акварел, туш. Член на групата на плевенските художници, той е изключително продуктивен.

До 1995 г. той има 15 самостоятелни изложби в град Плевен. Негови картини са притежание както на ХГ „Илия Бешков“, така и на почти всички галерии в България.

Картини на Георги Борисов се намират в частни колекции и галерии в: Чехия, Германия, Полша, Франция, Сърбия, Иран, САЩ и Белгия. Освен, че е „майстор художник“, той се занимава и с дърворезба. Правил е реставрации както и графики за Регионалния исторически музей в Плевен.

Георги Борисов е художник, който не се ограничава в изразните средства. Рисува пейзажи, композиции, натюрморти, графики.

Освен художник Георги Борисов е бил и педагог. Преподавал на деца в читалище „Съгласие“ и бившия пионерски дом в Плевен. Другата му страст е пеенето. Заради родствени връзки с голямата оперна прима Катя Попова е надарен и с глас.

Забележка: „Плевен прес“ изказва благодарност на Татяна Любенова, уредник в „Къща на художниците“ – Плевен, за предоставената информация за художниците и снимка на Георги Борисов. Редакцията срещна затруднение с намирането на негова актуална снимка, погрешка беше поставена друга, за което поднасяме своите извинения.

Споделете:

Прочетете също

От 6 юли започват проверки от Държавен фонд „Земеделие“

Снимка – Държавен фонд „Земеделие“ Започнаха кръстосаните проверки за Кампания 2022. Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.