„Тестваме” Ботев на 2-ри юни

Снимка – интернет.

Едно прессъобщение на община Плевен разбуни духовете. То носи заглавие „На 2-ри юни ще се проведе тест на сирените в Плевен”. Ето и пълният текст на съобщението: С решение № 211/31.05.1993 година на Министерския съвет на Република България 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, чиято памет се почита с вой на сирени.

В тази връзка и в изпълнение на  Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност, приета с ПМС № 48 от 01.03.2012 г., обн. ДВ бр.20 от 09.03.2012 г., изм. и  доп. ДВ бр. 61 от 02.08.2019 год. на 2 юни 2022 година в 12:00 часа ще се проведе тест със сиренната система.

Тестът ще се проведе чрез реално задействане на крайните акустични устройства (сирени) в продължение на две минути, като ще бъде излъчен акустичният сигнал „Въздушна опасност”.

Това съобщение озадачи и нас. Защото сирените на този ден свързваме единствено с минута мълчание към паметта на недостижимия Ботев и всички загинали като него за свободата на „бащино си огнище”.

Зададохме си въпроса „Значи ли това тестване, че се отменя минутата мълчание със спиране на място докато сирените звучат, за да почетем героите?”

Обърнахме се за повече информация към експертите в община Плевен. И какво се оказа ?

Съгласно цитираните постановления сирените се тестват 3 пъти в годината – на 1-ви април, 2-ри юни и 1-ви октомври. Обаче ! В община Плевен, а това значи, че във всички общини на страната, е дошло указание от правителството, да не се тестват сирените на 1-ви април заради войната в Украйна. За да не се създава напрежение.

Така че, община Плевен просто си изпълнява задълженията като администрация. Въпросът е коя умна глава в Министерския съвет на държавата, е решила, че на 1-ви април няма да има тестване заради войната в Украйна, за да не се „създава напрежение”.

Подобни недомислия създават напрежение. Цените и спекулата създават напрежение и то в пъти по-голямо от мисълта за Украйна. За украинците държавата се грижи предостатъчно. Но за чувствата и отношението на българите към Ботев и неговия Ден – 2-ри юни, грижата е „тестване на сирените”. По-скоро тестват търпението ни към подобни недомислия.

Според цитираното съобщение на 2-ри юни ще има почитане на Ботев с „акустичният сигнал „Въздушна опасност”. На което Ботев би изригнал от Механата: „А вий …Вий сте идиоти”.

Нека на 2-ри юни да оставим „идиотите” настрана и да спрем за минута мълчание. Защото сирените в този ден тестват единствено почитта ни към паметта на Ботев и скръбта по загиналите ни сънародници през годините на робството.

Споделете:

Прочетете също

Започва изплащането на помощи за отопление от 15 август

Снимка – интернет. Изплащането на помощите за отопление за предстоящия зимен сезон (1 ноември 2022 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.