“Тартюф” с премиера на плевенска сцена на 14 и 20 декември

ТRTUF 50x70 POSTER 01

Плакат: Николай Димитров

Емблематичната пиеса на Жан-Батист Поклен Молиер “Тартюф” ще бъде поставена за първи път в новата история на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, съобщават от театъра. С премиерните дати на 14 и 20 декември новото заглавие на Плевенския театър ще заяви мощно и зрелищно присъствието си на националната театрална карта. Зад мащабния проект стои вече доказалият се в годините тандем на режисьора Крис Шарков и сценографа Никола Тороманов – Фичо, подкрепени от авторската музика на композитора Асен Аврамов, мултимедията на Петко Танчев и превода и сценичен вариант на Димитър Кабаков.

Кой е Тартюф? Измамник ли е, познатият от учебниците лицемер чревоугодник, роден преди 350 години, или наш съвременник? Наше отражение ли е, или е неизбежният придружител на човека?

„Тартюф“ на Крис Шарков е една неочаквана и провокативна режисьорска версия на пиесата, заради която някога Молиер е принуден три пъти да я пренапише, за да бъде допусната на сцена.

В режисьорския прочит на „Тартюф“ на Крис Шарков са втъкани фрагменти от Стария Завет и „Теорема“ на Пиер Паоло Пазолини. Спектакълът започва с историята на Иона от Стария Завет, който избягвайки от поръчението да проповядва, е погълнат от кит и живее в него три дни и три нощи. И ето, че Иона/Тартюф е изхвърлен на брега и приет в дома на Оргон. Какво следва?

Мистериозен гост заживява в дома на заможно буржоазно семейство и скоро това преобръща живота на всички обитатели на дома. Дали през влюбване, или чрез отричане – всички те са обсебени от Тартюф. Но лицемер ли е Тартюф, познатият измамник ли е, или е отражение на бесовете на обществото ни, заместило вярата с илюзии?

Тази разтърсваща версия на Крис Шарков сценично се реализира чрез зрелищната визуална среда на сценографа Никола Тороманов – Фичо, която със своя творчески замах ще изненада българската публика.

„Тартюф“ е вторият спектакъл на режисьора Крис Шарков на сцената на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“. През 2014г. поставя „Народен враг“ от Х. Ибсен.

В ролята на Тартюф е Антъни Пенев. Участват: Адриан Филипов – Оргон; Боряна Маноилова – гост – в ролята на Елмира; Валентин Василев – Валер; Делян Илиев – Клеант; Мариан Дулчев – Дамис; Надя Дердерян – Дорина; Теона Димова – Мариана

Споделете:

Прочетете също

3 1

С колективно изпълнение пред Община Плевен ученици отбелязаха Световния ден против тормоза в училище 

Със своеобразен пърформанс ученици от учебни заведения в Плевен и Средношколското общежитие отбелязаха днес Световния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *