Тази нощ ще бъде магична. Вижте защо.

CVETQ

Нощта срещу 24-ти юни е магична, защото утре е Еньовден. Денят на целебната сила на билките, водата и слънцето. Еньовден е един от най-важните летни празници в народния календар. Православната църква отбелязва рождението на Св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча. Християнският свят се отдава на езически ритуали – къпане, прескачане на огън, танци, гадаене, бране на билки и магии за плодородие.

Според народните предания лековитите билки се родили в битка между доброто и злото. Легендата разказва, че когато Господ направил човека от кал и решил да си почине, бил много уморен и задрямал. Дошъл Дяволът и намушкал божието творение, а за да го излекува Господ сложил билки в раните, благословил ги и те излекували човека. И така откакто свят светува, дяволът разболява човека, а Господ го лекува. Лековитите билки вършат чудеса.

Билките са най-лековити в нощта срещу Еньовден. Берат се преди изгрев слънце от жени, знахарки, баячки или млади момичета. Най-събираните билки на Еньовден са еньовче, комунига, иглика, маточина. Правят се китки и се връзват с червен конец. Еньовите китки се поставят на различни места в къщата за здраве. Изсушените различни видове билки се използват за лечение на различни болести.

Според разпространеното поверие, в полунощ срещу Еньовден небето се отваря – стават чудеса, но и черни магии. Сънищата са пророчески. От мястото, където има заровено богатство, излиза син пламък. Звездите слизат на земята и се къпят в застиналите вълни на морето и в реките.

Вярва се, че преди да “тръгне към зима”, слънцето се окъпва в изворите и реките и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада от него, е с особена магическа сила.

Затова през тази нощ водата в реките и кладенците е лечебна и магическа. След като се изкъпе във водите, Слънцето поема своя обратен път към зимата. Народът вярва, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето “трепти” и “играе”. И който види това, ще бъде здрав през цялата година. Точно по изгрев трябва да се обърнете с лице към слънцето и през рамо да наблюдавате сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

Нощта срещу Еньовден е нощта на “мълчаната вода”. Тя се налива от чист извор при пълно мълчание, за да не се погуби от човешкия глас магическата ѝ сила. В нея се поставят еньовите китки на момите и рано сутринта на Еньовден по тях се гадае за бъдещият им жених.

Народните вярвания днес все още се спазват в отделни краища на страната. Някои от тези вярвания са придобили “съвременен” вид. Така например, в нощта срещу Еньовден на тераси или дворове, се оставя съд пълен с течаща вода /може и от чешма/. В него може да сложите различни билки. Нощта и ранните слънчеви лъчи правят водата пълна с магична сила. Водата се съхранява в стъклен съд на тъмно. Ползва се за къпане, обливане или измиване на части от тялото при настъпило неразположение.

Обичаите и вярванията свързани с Еньовден отразяват древния култ към Слънцето. Затова водата, тревата /билките/ са лековити. Вярва се, че ако рано сутринта на Еньовден се разходите из росна трева или се отъркаляте в росата, ще бъдете здрави през цялата година.

Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *