Начало | Култура | Тази нощ е магична, утре – 24-ти юни, е Еньовден

Тази нощ е магична, утре – 24-ти юни, е Еньовден

Снимка – интернет

Нощта срещу най-дългия ден в годината е магична. В нея има мълчана вода, сини огньове, любовни трепети и приготовления за следващото утро. 

Еньовден е тракийски орфически празник, който отбелязва денят на лятното слънцестоене. Обичаите отразяват древния култ към Слънцето. Празникът е наричан по различен начин в различните части на България – Среди лето, Иван Бильобер, Яневден и Иванден. Според народните вярвания, това е най-дългият ден от годината, в който слънцето се разкрива в цялата си сила. Основните обичаи се изпълняват преди изгрев слънце и особено събирането на билки, които са най-лековити в нощта срещу Еньовден. Билките се берат от жени, знахарки, баячки и млади моми и трябва да наброяват 77 и половина. Те лекуват 77 определени болести, а половинката е лек за страшната и неизлечима болест. Коя е тази билка, обаче, никой не знае и се бере със затворени очи, наслука.

Билките, събрани на Еньовден, притежават и магическа сила. Момите, които страдат от несподелена любов, могат да си върнат радостта в живота с помощта на тинтява, комунига, вратига, чернотрън, дилянка, тъжец, пелин и други така наречени разделни билки, които освобождават човешката душа от унищожителното чувство. Баячките и знахарките пък забъркват любовни отвари, като ги приготвят на бавен огън и в нови глинени съдове. Също така се вярва, че еньовските билки притежават силата да лекуват бездетни жени и прогонват злите духове.

Нощта срещу Еньовден е нощта на „мълчаната вода“ . Тя се налива от чист извор при пълно мълчание, за да не се  погуби от човешки глас магическата ѝ сила. Момите оставят китките си през нощта в мълчаната вода и на сутринта гадаят по тях кой ще е бъдещият им жених. Обичаят се изпълнява в различни краища на България под името „Ладуване“.

Нощта срещу Еньовден е и времето на скритото имане, там където има, от земята излиза син пламък.

Имен ден празнуват: Еньо, Йоан, Йоана, Янко, Яна, Янита и Биляна /тъй като е кръстена на билките/. Освен всички именници, на 24 юни празнуват фармацевтите и фитотерапевтите, които са наследници на някогашните знахари.

Прочетете също

Нулев граждански интерес провали обсъждането на отчета на Бюджет 2019

Снимка – Плевен прес Обществено обсъждане на отчета на Бюджет 2019 на Община Плевен нямаше. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *