Последни новини
Начало | Новини | Тази вечер – общ духов концерт на оркестрите от Плевен и Болград

Тази вечер – общ духов концерт на оркестрите от Плевен и Болград

Николай Кирилов – диригент на духов оркестър “Кубей”. Снимка – “Плевен прес”.

Тази вечер на откритата сцена на централния градски площад плевенчани и гости, които харесват духовата музика ще имат вълнуващо преживяване. Духовият оркестър от село Кубей до Болград – Украйна, заедно с колегите си от духовия оркестър в Плевен, ще свирят емблематични творби от България и Украйна. Между тях са хората на Дико Илиев и любимият за поколенията “Прощание Славянки”. Както и Маршът на българските преселници в Болград. Повечето от 25-те музиканти от Кубей са потомци на български изселници. Говорят добре на български и ревниво пазят българския език и традиции. Диригентът на оркестъра Николай Кирилов на чудесен български обясни, че той и всички негови приятели спазват българските обичаи, говорят помежду си на български и учат на него и децата си. Самият той е чест гост в Плевен, тъй като тук работи дъщеря му, която е завършила Медицинския университет в Плевен.

Пламен Марков, диригентът на духовия оркестър в Плевен сподели, че гостуването на колегите им от Болград е започнало с размяна на нотни текстове и постепенно се ражда идеята за общ концерт под мотото “Заедно в празника”. По време на своето гостуване гостите от Украйна ще получат дарения от книги, които да отнесат на сънародниците си в Кубей. За тази инициатива съобщи началничката на отдел “Култура” – Стефка Григорова. Всеки, който желае може да подари книга на гостите по време на празничния концерт, който ще започне тази вечер в 18.00 часа.

След успешния фестивал на духовата музика “От бай Дико до тико, тико”, който се проведе преди дни, това е следващото културно събитие очаквано от любителите на този музикален жанр.

Пламен Марков – диригент на духов оркестър – Плевен и Николай Кирилов – диригент на духов оркестър “Кубей”. Снимка – “Плевен прес”.
Обща репетиция на двата духови оркестри. Снимка – “Плевен прес”.

Прочетете също

Проф. Атанас Семов с призив за разбиране, председателят на БЛС – с призив да не се лекуват хора, д-р Халваджиян – с фаворит от фейсбук

Проф. Атанас Семов д.ю.н., преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Снимка – интернет. Проф. Атанас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *