С факелно шествие община Левски отбеляза гибелта на Дякона

DSC00291 2
Снимка – община Левски.

На 18 февруари факелно шествие на деца, ученици, граждани на град и община Левски се отправи към паметника на Васил Левски за да изрази своята дълбока почит към Васил Левски, българинът завещал ни безпределната си любов към Отечеството и велика човещина, Апостолът, който 150 години живее  в сърцето на  своя народ.

Пред паметника на Васил Левски, до жертвениците, които свързват духа на дължимата почит  към героите, са прозвучали песен и стихове за Апостола на българската свобода.

Слово на кмета на Община Левски Любка Александрова:

„150 години безсмъртие! 150 години безсмъртие на най-обичания син на България, на най-обичания български герой, на патрона на нашия град –Васил Левски.

Неговият път и революционна борба в периода 1861 -1873г. е детайлно изучен от историята и  десетки исторически книги са посветени на неговото утвърждаване като създател, идеолог ,стратег и истински водач на  вътрешната тайна революционна организация за сваляне на турската власт и за свободата на българско.

Историята е точна наука ,тя борави с факти и документи, за да е обективна и безпристрастна.Ние българите имаме привилегията да сме пристрастни вече повече от век – 150 години .Нашата народна памет е дълбоко емоционална.Ние българите го носим в умовете и сърцата си ,учим децата си ,защото той за нас е истинската мяра, истинския пример за това как се полага живот за народ и отечество.

За Левски знаем и много и малко.Нарекли го Лъвски през 1862г. ,като участник в Първата българска легия, защото се отличил с човешки качества – смелост  и ловкост.Нарекли го  Лъвски,   без да си дават сметка колко пророческо име дават на този 25 годишен младеж. Лъвът символизира силата и смелостта в живота ,но в библейски смисъл лъвът символизира възкресението.

Има ли в нашето недавно по-ярък символ на борбата за възкресение на Отечеството след пет вековна турска власт от Левски , от неговата личност…

С неговото житие на йеромонах, посветил живота си единствено на народното дело, с житие на аскет, безсребреник, който става най-честният, най –съкровеният български революционер…

Водени от любовта и преклонението пред личността на Васил Левски   ще отдадем почит на вечно живия му дух и ще се помолим да бъде вечна паметта за Апостола ,тъй както е вечна саможертвата му.Поклон пред Апостола –Лъвски!”

С едноминутно мълчание и поклон на колене жителите на град и община Левски са изразили своята почит и признателност към живота и делото на  Апостола на българската свобода –Васил Левски.

Венци и цветя на признателност са поднесли: кметът на Община Левски Любка Александрова, Общински съвет –Левски, кметствата и читалищата в селата – Асеновци, Аспарухово, Козар Белене, Малчика , Обнова, Трънчовица, НЧ „Георги Парцалев-1901”гр.Левски и НЧ „Васил Левски-2005”,  ПГССТ „Н. Й. Вапцаров“, СУ „Крум Попов“, Ученически парламент при СУ „Крум Попов“, ОУ „Максим Горки“, Футболен клуб Левски, Соник Старт, политически партии, граждани на град и община Левски.

IMG 1524 1
Споделете:

Прочетете също

ROBERTO

RIP Роберто Кавали

Снимка – Офнюз. На 83-годишна възраст в родната Флоренция е починал Роберто Кавали. Кралят в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *