С уникална по рода си Възрожденска библиотека се сдобиха в НУ „Христо Ботев“

С уникална по рода си Възрожденска библиотека се сдобиха в НУ "Христо Ботев"

Днес, 27 февруари, в НУ „Христо Ботев“ бе открита Възрожденска библиотека „Книжици за прочитъ“. За начало тържествен сигнал подадоха учениците от фанфарен оркестър към училището, а след това изпълниха и Ботев марш.

Цветелин Горанов – директор на училището, представи идеята си за създаването на Възрожденска библиотека, значимостта ѝ за патриотичното възпитание на малките ученици и възможността да се запознават с различни исторически факти, интересни произведения и редки издания на българската литература. Разказа как тази инициатива е грабнала сърцата на родители, общественици и партньори на училището, които с радост предоставят интересни и ценни литературни произведения. Благодари на всички съмишленици и дарители, както и специално на  Мирослав Михайлов – историк и преподавател по история, по чиято идея е името на библиотеката – „Книжици за прочитъ“.

В своето слово той поздрави директора за активната патриотична дейност, за множеството инициативи и представи интересни факти от българската история, с които всеки един от нас трябва да се гордее.

Голяма част от книгите в библиотеката са дарение от Владислав Монов – родител, общински съветник и управител на „Панорама“ мол – Плевен.

Илиян Йончев – бивш възпитаник на училището, дари книгата „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов, издадена през 1901 година.

Инж. Свилен Крумов, родител, дари един от най-ценните и редки екземпляри на библиотеката – „Отбраната на Плевен“, книга на повече от 130 години, написана по бележки на турски пълководци.

Общинският съветник инж. Николай Маринов също направи дарение на интересни книги от своята лична библиотека.

В програмата се включиха Вокална група „Ботевци пеят“ при училището, Румен Марков – гайдар и художник, автор на голяма част от патриотичните картини в училището. Диян Павлов – Джими запозна присъстващите с историята на българската писменост от древността до наши дни. Поетът Боби Горанов представи свое авторско стихотворение, посветено на възрожденците.

За сценария на цялото събитие се бе погрижил главният-редактор на сайта Плевен прес Правда Маринова.

Прочетете също

Общински съвет - Плевен с нови мерки в подкрепа на местния бизнес в условията на пандемия

Общински съвет – Плевен с нови мерки в подкрепа на местния бизнес в условията на пандемия

Общински съвет - Плевен с нови мерки в подкрепа на местния бизнес в условията на пандемия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *