С тържествен ритуал връчиха дипломите на Випуск 2022 „Полковник Борис Дрангов“ от ВВВУ „Георги Бенковски“

Випуск 2022 „Полковник Борис Дрангов“ от ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия. Снимки – „Плевен прес“.

Днес, 29 юли от 09:00 часа в гр. Плевен на площад „Възраждане“ пред мавзолей „Св. Георги Победоносец“ се проведе ритуалът по присвояване на първо офицерско звание на курсантите на ВВВУ „Георги Бенковски” . Долна Митрополия. Връчване на свидетелствата на кадетите на Професионалния сержантски колеж и дипломите на абсолвентите.

Випуск 2022 „Полковник Борис Дрангов“ е 71-я след създаването на ВВВУ “Георги Бенковски“ през м. септември 1945 г.

На събитието присъстваха:  бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия,   преподаватели, офицери и курсанти от ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, областният управител на град Плевен – Крум Пенчев, представите на сродни университети и институции, представители на военно родолюбивите организации.

През настоящата учебна година във ВВВУ „Георги Бенковски” завършват 26 курсанти / от които 2 девойки /, обучавани в Специалност „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“ по 4 военни специализации, с общ среден успех от следването – много добър 5,09 и успех от държавните изпити- много добър 5,22.

Присвоява им се първо офицерско звание „лейтенант” и получават образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.

По повод тържествената церемония: бригаден генерал Юлиян Радойски поздрави курсанти, гости и всички присъстващи:“ Уважаеми господа офицери, генерали, военни аташета, гости и випускници, 29 юли, ден последен, като курсанти, кадети и студенти. Ден първи, като офицери и сержанти от военновъздушните сили на Българската армия, като авиационни инженери, вие оставяте в авиационната ни история, като 71 – я Випуск от създаването на ВВВУ “Георги Бенковски“ през 1945 г. Випуск, който ще носи името на първият български военен педагог 2022 „Полковник Борис Дрангов“. Най – силните държави на света инвестират в образованието. Военното образование, военната подготовка и професионалното самочувствие на военнослужещите, влияе пряко върху военните способности на военновъздушните сили. Живеем в трудни времена и днес имаме нужда от висококвалифицирани, способни и интелигенти офицери, сержанти и инженери. Именно такива военнослужещи издигат имиджа на Българската армия. Призовавам Ви, да бъдете отговорни и да се справяте с всякакви предизвикателства и трудности. Да не спирате да израствате в българската армия и общество. Вярвам, че вие сте носители на новото и ще допринесете за модернизацията на българските военновъздушни сили. Бъдете добри командири за пример на личния състав. Благодаря на вашите роднини и близки за подкрепата до сега. Дълг и чест е да носите офицерските пагони. Разширявайте знанията, уменията си и опита си, надграждайте и летете все по – високо. Носете синята униформа с гордост. Заедно можем повече“. 

Випускниците от специализация “Летец- пилот“ водят класацията, завършват с общ среден успех – Отличен 5,59 , а от държавните изпити – отличен 5,68.

Първенец на Випуск 71-ви „Полковник Борис Дрангов“ е лейтенант инж. Михаил Йорданов Йорданов, специализация „Летателни апарати и авиационни двигатели“. Той завършва обучението си с общ среден успех Отличен 5,91 и от държавните изпити – Отличен 6.00. В комплексното класиране лейтенант Йорданов отново е първенец с 91,79 точки.

Шест випускника завършват обучението си с успех  над 5,50 и с пълно отличие от държавните изпити. Други 14 от бакалаврите са постигнали успех над много добър 5,00 на държавните си изпити.

Отличниците по специализации са:

1. Лейтенант инж. Лъчезар Мирославов Михайлов – специализация „Летец-пилот”

2. Лейтенант инж. Михаил Йорданов Йорданов -специализация „Летателни апарати и авиационни двигатели”

3. Лейтенант инж. Димитър Вълков Калъчев -специализация “Ръководител на полети, Щурман-управление на въздушното движение”

4. Лейтенант инж. Васил Людмилов Йорданов -специализация ‘’Авиационни електроприборни и автоматични системи”

Тази година се дипломират 2 момичета , специализация „Ръководител на полети /Щурман-управление на въздушното движение/“.

Младежите са родом от 15 града. Плевенчаните са 8, от София са 4-ма , Пловдив- 3-ма. В бойната ни авиация ще има представители от Бургас, Ямбол, Тетевен, Сливен, Кюстендил, Ловеч, Тутракан, Златоград, Враца и Ботевград.

Във Випуск 2022 „ Полковник Борис Дрангов“ се дипломират и кадетите от Професионалния сержантски колеж- ВВС.

Завършват и кадетите от задочната форма, с две годишен срок на обучение по специалностите „Експлоатация и ремонт на зенитно въоръжение и радиолокационни станции“, „Обща и специализирана  администрация“  и „Логистика“.

Общо кадетите – випускници на Професионален сержантски колеж през 2022 г. са 84.Средния успех на всички специалности е мн. добър 4,98.

От името на всички випускници лейтенант инж. Михаил Йорданов Йорданов -специализация „Летателни апарати и авиационни двигатели” изказа думи на благодарност: „Уважаеми господа офицери, сержанти и войници ето, че приключи нашето обучение във ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия. Пет годишен период, в който имаше и трудни моменти смятам, че успяхме да получим една солидна основа, на която ни предстой да се опираме и върху, която да надграждаме. Основна заслуга за това имат нашите преподаватели. Всеки един от тях даде частица от себе си, за да можем ние да станем това, което сме в момента. Именно те ни дариха с криле и ни научиха да летим. От името на целият випуск искам най – сърдечно да им благодаря. На тях и на ръководството на училището искам да пожелая крепко здраве и много нови професионални достижения. На випускниците от 71 – ви Випуск искам да пожелая отлично здраве и много успехи, както на земята, така и във въздуха. И най – важното човек да служи с желание там, където отива. Бъдете здрави и само напред и нагоре“.

Първенец на Випуск 2022 от ПСК е старши сержант Цветелина Здравкова Цветкова  от специалност „Обща и специализирана администрация“ задочна форма от в. ф. 34420 с успех – отличен 5,62 , а отличници на випуска са редник Златка Живкова Добрева, специалност „Логистика“ задочна форма от в. ф. 54270, с успех – отличен 5,57 и редник Георги Еленчов Нонов –редовна форма на обучение ,Специалност  „Експлоатация и ремонт на авиационната техника“ от в.ф.28000.

На държавни изпити за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ – редовно и задочно обучение са се явили 20 студенти, обучаващи се по граждански специалности: „Авиационна техника и технологии“, „Авиационна електроника“, „Автоматика, информационна и управляваща техника“ и „Авиационни електронни системи за управление на въздушното движение“.

На защита на дипломни работи на студенти за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“ – задочна форма са се явили 31 обучаеми по граждански специалности: „Авиационна техника и технологии“, „Електроника“, „Автоматика, информационна и управляваща техника“ и „Авиационно въоръжение“, „Авиационен мениджмънт“, „Аерокосмическа техника“, „Въоръжение и боеприпаси“.

На високо ниво и с пълно отличие бяха защитите на двамата виетнамски офицери Хоа Ван Нгуен и Тханг Конг Буй по гражданска специалност „Електроника“.

Ето кратък фоторазказ от събитието:

Споделете:

Прочетете също

Александър Трайков е новият заместник областен управител на област Плевен

Иван Петков – Областен управител на област Плевен; Александър Трайков – заместник областен управител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.