С Открит ден Институтът по лозарство и винарство в Плевен отбеляза своята 120-годишнина

лви1

На 29-ти август, вторник, Институтът по лозарство и винарство /ИЛВ/ в Плевен, организира Открит ден на десертното и винено грозде. Единственият по рода си институт у нас, предложи на своите колеги и гости продукция от собствените лозови масиви.

Най-новите селектирани сортове грозде са показани на специална изложба. Учените обсъдиха и развитието на земеделие у нас без пестициди. На тази тема презентация представя  проф. Виолета Божанова , заместник-председател на Селскостопанска академия .

лви2

За значението на Института по лозарство и винарство , проф. Бояджиева каза: „120 години този институт е фактор в производството и в научно-експерименталната работа в страната. През различните години с различен успех. Но се надявам в бъдеще все повече да се засилва ролята на научните изследвания. Що се отнася до Селскостопанска академия, тя е част от европейски Алианс, в който са събрани научни институти и университети, които имаме амбицията да променим представата за земеделие без химически пестициди“.

Според проф. Бояджиева научните институти, в т.ч. и Институтът по лозаро-винарство, са необходими не само на фермерите, но и на политиците. Техните политически решения се опират на научните данни, които предоставят тези институти.  

лви3

„Учените от института работят с поглед в бъдещето“ , каза в словото си доц. Емил Цветанов, директор на ИЛВ. Той припомни приноса на Института в селекцията на винени и десертни сортове грозде, които са над 45 вида. Той отбеляза и големият интерес към института от страна на земеделски производители занимаващи се с лозарство и винопроизводство.

Снимките са предоставени от БНР – Латинка Светозарова, Плевен.

Споделете:

Прочетете също

1 19

Община Плевен поднови меморандума за сътрудничество с Българската академия на науките

С полагане на подписи от кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов и от председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *